Читај ми!

Expo Real у Минхену - војвођански градови се представили на највећем европском сајму ивестиција

Шест војвођанских градова представља се на највећем европском сајму инвестиција и некретнина у Минхену. Сајам "Expo Real" окупља светске експерте, који одлучују у којим земљама и градовима треба уложити у изградњу нових фабрика и како ће се развијати бизнис са некретнинама.

Представници војвођанских градова и општина кажу да је минхенски сајам место где су се догодили први контакти са инвеститорима, који су касније остварили десетине инвестиција на северу Србије. Доказ за то је 10 милијарди евра вредан извоз из северне српске покрајне у протеклој години.

На заједничком штанду Развојне агенције Војводине зато су инвестиционе потенцијале представили Нови Сад, Сомбор, Сремска Митровица, Кикинда, Зрењанин и Суботица.

"Кикинда нуди нову индустријску зону која је величине 15 хектара, дуално образовање, са својом радионицом у оквиру некадашње ливнице, постојала је пре, тако и сад. Тако да будићи инвеститори могу да очекују да ћемо одговорити на њихове захтеве и што кадровски и што по ресурсима и потенцијалима", каже помоћник градоначелника Кикинде, Светислав Вукмирица.

Срђан Самарџић, помоћник градоначелника Суботице, истиче да на сајму у Минхену представљају развојене потенцијале града и могућност инвестирања у слободну зону, а и шире.

"Трудимо се, такође, да препознамо и савремене тенденције и трендове у сфери инвестирања некретнина. Као велику развојну шансу Суботице и перспективу, препознајемо и завршетак пруге Нови Сад – Суботица и повезивање Суботице брзом пругом са Београдом што ће отворити потпуно нове развојне шансе нашег града", каже Самарџић.

Мања потрошња природних ресурса

Члан Градског већа Сомбора Тамаш Канижаи наводи да осим индустријске зоне потенцијалним улагачима нуде још улагање и у туризам, хотелијеризам и угоститељство.

"Посебно бих нагласио туризам, зато што је Сомбор фактички део Горњег Подунавња које је под заштитом УНЕСК-а", каже Канижаи.

Сајам "Expo Real" окупио је око 40.000 експерата из 36 земаља којима су у фокусу теме из одрживог развоја, попут декарбонизације градова, зелене трансформације грађевинске индустрије и дигитализације.

Идеја светских стручњака за инвестиције и некретнине је да градови што мање троше природне ресурсе, а да им у управљању комуналним системима помогне и вештачка интелигенција.

Свет некретнина и инвестиција се убрзано мења у складу са зеленим агендама за шта треба да се припреме и наши градови и општине.

среда, 09. октобар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи