Читај ми!

Србија добила инвестициони кредитни рејтинг

Председник Александар Вучић објавио је да је агенција "Стандард енд Пурс" доделила Србији инвестициони кредитни рејтинг. Извештај о прегледу српске економије представља историјски тренутак за нашу земљу, истакао је Вучић у писму.

Председник Вучић објавио је да је Србија, први пут у својој историји, добила инвестициони кредитни рејтинг.

У писму, председник Вучић оцењује да је Србија постигла значајну прекретницу у свом економском развоју, саопштила је Служба за сарадњу са медијима Председника.

"Једна од најкредибилнијих агенција за кредитни рејтинг Standard and Poor's (S&P) управо је објавила најновији извештај о прегледу српске економије који представља историјски тренутак за нашу земљу.

Готово читаву деценију тежимо овоме. Данас сви можемо са поносом да објавимо да је Србија постигла значајну прекретницу у свом економском развоју тиме што је наш кредитни рејтинг подигнут на ниво БББ-, чиме је кредитни рејтинг, међународна оцена наше земље први пут у историји достигла ниво инвестиционог ранга.

Ово није само ознака и оцена, већ представља прекретницу за економску путању наше државе.

Данашње подизање рејтинга представља преломни тренутак за Србију и наше компаније. Он отвара врата:

- нижим трошковима финансирања,

- већем приступу међународним тржиштима капитала и

- повећаном поверењу инвеститора.

Српске компаније ће од сада лакше, брже и под повољнијим условима моћи да привлаче стране инвестиције, чиме се крчи и утире пут за раст, иновације и отварање нових радних места у различитим секторима наше привреде.

Постоје инвеститори који већ неко време желе да улажу у Србију, због напретка који остварујемо, али у њиховим мандатима стоји да могу да инвеститају само у земље инвестиционог ранга. Сада смо и њима отворили врата.

За све привредне актере у нашој земљи, овај ИГ (investment grade) статус унапређује целокупно пословно окружење. Он сигнализира међународним инвеститорима да је Србија стабилна и атрактивна дестинација за улагање са ниским ризиком или високом сигурношћу и извесношћу за обављање инвестиционих активности.

Србија је прва земља Западног Балкана, али још значајније - тренутно једина земља кандидат за чланство у ЕУ, која има инвестициони рејтинг.

Ово повећање кредитног рејтинга је сведочанство напорног рада и отпорности српског народа, посебно у овим глобално изазовним временима, као и посвећености и труда српских власти, што доказује да нашу земљу мудро водимо и тежимо бољем животном стандарду за све наше грађане.

Ово је позив свету да инвестира у Србију и обећање светлије економске будућности за све. Заједно ћемо користити овај замајац и наставити да тежимо изврсности", истакао је председник у писму.

субота, 05. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи