Читај ми!

Никола Тесла је био учесник више Експо изложби

Никола Тесла, један од највећих умова модерне ере, оставио је неизбрисив траг на Међународним изложбама, где је његова генијалност редефинисала поимање енергије и технологије, а на Светској колумбијској изложби у Чикагу стекао је и прво значајно међународно признање.

Теслини светлосни прикази, напајани системом наизменичне струје, дословно су осветлили будућност, стављајући електричну енергију у средиште глобалног напретка, саопштено је из предузећа Експо 2027.

Било је то 1893. године када је Тесла демонстрирао безбедност и ефикасност напајања наизменичном струјом.

На париској Међународној изложби 1900. године, Тесла је наставио да помера границе могућег са електричном енергијом.

Открио је иновације које ће касније постати основа за бежичну комуникацију, демонстрирајући ране верзије онога што сада препознајемо као радио технологију.

Теслини напори на овој светској изложби нагласили су његово дугогодишње уверење да се електрична енергија може искористити за пренос не само снаге већ и информација на велике удаљености.

Теслино излагање у Паризу било је потврда његове далекосежне визије, постављајући темеље за бежичну будућност коју доживљавамо данас.

На Светској изложби електротехнике у Њујорку, 1917. године, Тесла је додатно показао своју генијалност, представљајући неке од својих најнапреднијих идеја јавности и колегама научницима.

Иако то није била званична Светска изложба, догађај је био значајна платформа за Теслу да прикаже свој допринос електротехници, укључујућши његов рад на бежичном преносу енергије.

Такође је током овог периода добио престижну Едисонову медаљу, као признање за његова пионирска достигнућа у електротехници.

Из Експо 2027. истичу да док се радујемо Специјализованој изложби у Београду, Теслино наслеђе остаје трајни извор инспирације а његов допринос прошлим светским изложбама наставља да одјекује, подсећајући нас на моћ људске маште и техничког напретка у креирању бољег света.

Додају да Експо 2027 настоји да се надовеже на Теслину визију.

Тема изложбе у Београду је "Играј за човечансто", а биће одржана од 15. маја до 15. августа 2027. године.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи