Ковачевић: Споразум потписан са САД је споразум о стратешкој сарадњи са енергетским голијатом

Прошле седмице у Вашингтону Србија је са Сједињеним Америчким Државама склопила Споразум о стратешкој сарадњи у области енергетике. Из Владе поручују да ће тај документ олакшати зелену транзицију наше земље. Више о томе за РТС је говорио државни секретар у Министарству рударства и енергетике Вељко Ковачевић.

Споразум о стратешкој сарадњи у области енергетике је први споразум о стратешкој сарадњи у било којој сфери економског или политичког живота који је Србија потписала са Сједињеним Државама, каже за РТС државни секретар у Министарству рударства и енергетике Вељко Ковачевић.

Нагласио је да је Србија овим споразумом ушла у стратешку сарадњу са државом која има доминантан утицај на глобалне ланце снабдевања сировинама.

"Говоримо и о минералним и енергетским сировинама, о земљи која има доминантну улогу на међунарном тржишту и нафте и гаса, поред Руске Федерације“, указао је Ковачевић и констатовао да Србија на овај начин улази у стратешку сарадњу са "енергетским голијатом у међународним односима“.

Окосницу Споразума чини област зелене односно чисте енергије.

Ковачевић објашњава да тај документ не садржи затворену листу приоритетних пројеката, већ оквир који се темељи на правним и фундаменталним принципима који треба да омогуће успешну сарадњу.

Пре неколико година, амерички инвеститори најављивали су улагања у велики соларни парк на југу Србије и Ковачевић очекује да ће ускоро започети реализација тог пројекта.

"Ми смо у мају прошле године започели јавни позив за избор стратешког партнера. После скоро пет месеци спровођења поступка смо изабрали стратешког партнера и њега чини америчка компанија Јуџитири њуболс која је у конзорцијуму са Хјундаи инџенерингом из Јужне Кореје. Близу смо да се сагласимо око комерцијалног уговора и очекујемо да ћемо, на пример, у наредних недељу дана кренути коначно са реализацијом тог уговора“, истиче Ковачевић.

Држава је одабрала шест локација за градњу соларних електрана, укупне снаге од једног гиговата. То су о територије Неготина, Зајечара, Лебана, Лесковца, Бујановца и општине Оџаци, односно Бачког Грачаца.

Према Ковачевивићевим речима, реализација првих пројеката, заснованих на Споразуму потписаном прошле недеље, може се очекивати већ наредне године.

Гостовање Вељка Ковачевића у Дневнику РТС-а можете погледати на почетку текста...

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи