среда, 25.09.2024, 09:53 -> 20:53
Извор: РТС
Тегла ајвара ће бити скупља од хиљаду динара, суша преполовила род паприке
Прављење зимнице у нашим домаћинствима део је породичне традиције. Дуготрајна летња суша умањила је род паприке за 50 одсто, каже за РТС агроекономски аналитичар Милан Простран. Очекује да ће штета прећи милијарду евра.
Милан Простран каже да је за ову годину карактеристично што је припрема зимнице започела много раније због раног зрења ратарских и повртарских култура.
Тако да уместо у септембру, или до половине октобра, припрема зимнице почела је већ од августа, када су цене биле повољније.
Пошто је род био мањи, трговци и увозници зарадили су на паприци из Северне Македоније, а нешто је улазило и из Албаније.
Простран истиче да се слабији род поврћа види по томе и што нема продаје из камиона, на путевима и магистралама, већ су то углавном пијаце и трговински ланци који су се, како је приметио, боље спремили ове године него раније.
Напомиње да тегла ајвара "по бакином рецепту“ неће више моћи да се купи по 500, 700 или 800 динара, додајући да се у августу продавао за 1.100 динара.
Простран каже да је суша однела огроман род ове године, који је мањи од просека за око педесет одсто.
Додаје да би штета била и много већа да први део године није био нешто повољнији.
Према његовим речима, културе засејане прошле јесени, стрна жита, рано воће и поврће, биле су повољније што је мало амортизовало укупан раст цена пољопривредних производа.
"Када су у питању ране пролећне културе, подбачај је био 20-30 одсто, док ће други део године који носи највећи део производње у повртарству и воћарству, према првим проценама, донети штету већу од милијарду евра", наглашава Простран.
Простран каже да су септембарске кише стигле касно да би утицале на побољшање рода.
Оне су, како наводи, најважније пре свега за припрему нове сетве, јер пољопривредна година почиње крајем августа или почетком септембра.
Указује на то да је подбацио род свих основних повртних култура – кромпира, паприке, парадајза, краставца и лука.
Простран каже да најквалитетније паприке на пијацама достижу цену од 350 динара.
Што се тиче цена у супермаркетима, Милан Простран истиче да се, пре свега због дугогодишњих уговора које имају са примарним произвођачима поврћа, у индустријској преради се могу наћи много повољније цене.
Наглашава да цена тегле ајвара из домаће радиности може бити и три пута већа од индустријског.
Коментари