Читај ми!

Сетва уљане репице зависи од количине кише која ће пасти

Дуго очекивано освежење је стигло, а ратари из Средњег Баната с пажњом прате најаве о падавинама и гледају у небо. Да би уопште могли да припреме земљиште за јесењу сетву потребно им је, кажу, много кише. Иако календарски оптимални рокови за сетву уљане репице теку, произвођачи до сада о овом послу готово да нису ни размишљали. У њиве са машинама за припрему земљишта за овај велики посао у претходном периоду нису ни покушавали да уђу, јер је земља сува и тврда.

Сетва уљане репице зависи од количине кише која ће пасти Сетва уљане репице зависи од количине кише која ће пасти

После готово два месеца у Средњем Банату киша. И док у појединим деловима земље има или су у најави обилне падавине, за сада у овом крају киша је пала, што би рекли стари, тек да покупи прашину. Ипак, произвођачи се надају да ће у наредном периоду бити довољно падавина како би земљиште могло да се припреми за сетву. А прва култура која ће се наћи у земљи, по правилу је уљана репица.

Пољопривредник Сава Карањац из Конака се производњом уљане репице бави последњих шест година. Сваке јесени овом културом засеје око 30 хектара, а толико планира да посеје и ове године.

Рок за сетву померен на крај септембра

“Када говоримо о заснивању нове производње репице тренутно највећи проблем јесте суша. Земљиште је јако суво и тврдо, па је припрема за сетву у овим условима неизводљива. Сетву очекујем тек после неколико киша, а не пре краја септембра”, објашњава Сава Карањац, пољопривредник из Конака.

Иако је оптимални рок за сетву уљане репице крај августа и почетак септембра, овај посао се, каже, већ неколико година помера за каснији период.

“Последњих неколико година се рок сетве, због сушне јесени, померио до краја септембра. Прошле године смо чак ушли и у октобар, па су приноси били солидни с обзиром на годину какву смо имали. Предности узгајања ове културе јесу први новац од ње, солидна цена и избегавање ризика суше”, додаје наш саговорник.

Да произвођачи и даље размишљају да ли да сеју уљану репицу ове године потврђују нам и представници семенских кућа.

“Произвођачи су, с обзиром на временске прилике какве су биле у претходном периоду, делимично набавили семе за сетву уљане репице. Део произвођача и даље не набавља семе због бојазни да им оно не остане непосејано у случају да се не створе оптимални услови за припрему земљишта и сетву ове културе”, наводи Ивица Живанов, промотер Пионира.

Количине семена коју су произвођачи за сада наручили или већ купили су, каже, значајно мање него прошле године.

“То не значи да ће бити драстичаног пада површина под овом културом у овом делу Баната, јер би неколико литара кише поправило ситуацију и вратило заинтересованост за сетву уљане репице. У сваком случају постоје и произвођачи који су дефинитивно одустали од ове културе због лоших овогодишњих приноса. Дефицит зимске влаге, а касније и сушан и топао период у априлу утицали су на прилично слаб принос уљане репице. Мислим да је за очекивати благи пад засејаних површина ове јесени”, додаје наш саговорник.

Уљана репица је, каже, у делу Средњег Баната који обухвата општине Житиште, Сечањ и Нову Црњу углавном заступљена на теренима где постоје парцеле четврте и пете класе и где друге културе теже успевају.

Произвођачи хоће да виде колико ће кише пасти

И агрономи се слажу да је о сетви уљане репице рано говорити, јер оптимални рок за њену сетву увелико тече.

“Наши кооперанти су делимично набавили семе, али има и оних који чекају да виде да ли ће сетва уопште моћи да се обави. Највећи проблем тренутно је недостатак влаге у земљишту. Прва припрема тј. обрада на парцелама где ће се сејати репица се обавила одмах након скидања житарица. Другу припрему која се обавља непосредно пред сетву репице није могуће обавити у овим условима”, каже Дејан Секулић, агроном имања ПД “Граничар” из Конака.

Произвођачи сада могу једино да набаве семе и чекају да виде колико ће кише пасти, јер тренутно на својим парцелама не могу ништа да раде.

“Како нам сада земљиште изгледа, потребно је бар 50 литара кише да би се обавила квалитена припрема и сетва уљане репице”, наводи овај агроном.

Иако смо и раније имали сетву уљане репице изван оптималних рокова, у овом тренутку, кажу стручњаци, немогуће је предвидети како би се овогодишња каснија сетва могла одразити на будући принос. Све зависи када ће “доћи” зима и каква ће бити тј. у ком стадијуму развоја ће биљке репице ући у зимски период.

Према процени Пословне заједнице за индустријско биље, уљана репица се у Србији гаји на око 25.000 хектара, а постоји могућност да заузме око 60.000 хектара. Најчешће се извози као семе, а не као финални производ.

У Европи, уљана репица је главни извор биљног јестивог уља, а у свету је друга најважнија индустријска биљка. Највећи произвођачи су Кина, Индија, Канада, Пољска, Немачка, Француска и Велика Британија.

среда, 11. септембар 2024.
21° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару