Читај ми!

Србија на сајму у Сјамену – уговорен извоз ракије и тартуфа у Кину

У Сјамену је свечано отворен 24. међународни Сајам инвестиција и трговине. Реч је о највећој манифестацији тог типа на свету, која ће и ове године окупити представнике неколико хиљада компанија из око сто држава света. Међу њима је и Србија, која на сајму има свој национални павиљон. На самом почетку Сајма потписана су три уговора о извозу прехрамбених производа у Кином, међу којима су ракија и тартуфи.

Сјамен, једна од главних лука на обали Јужно-Кинеског мора, 24. пут је домаћин привредницима, инвеститорима и представницима земаља на Сајму инвестиција и трговине.

Централна тема овогодишње манифестације је - "Инвестирање повезује свет", а на националном павиљону Србија ће инвеститорима представити своје потенцијале.

За разлику од прошлог сајма, када се Србија као почасни гост представила са четири важна пројекта, ове године има другачији наступ.

Централна тема биће промоција Споразума о слободној трговини између Србије и Кине, који је ступио на снагу 1. јула ове године.

Привлачење малих и средњих кинеских предузећа

Главни циљ наступа у Сјамену, како истичу у српској делегацији, јесте да се привуку мала и средња предузећа из Кине и да им се појасни инвестициона клима у Србији.

Зато ће током четири дана сајма сви заинтересовани моћи да разговарају са представницима Министарстава привреде и трговине, али и са привредницима који ће им објаснити како споразум о слободној трговини функционише у пракси.

"Ове године акценат стављамо на инвестиционе прилике настале као резултат потписаног споразума о слободној трговини који ствара амбијент за увоз сировина и полуготових производа из Кине под повољним условима које би затим трансформацијом у готове производе уз додатак вредности преко 51 посто које би даље могли да извозимо на тржишта са којима Србија има потписане сличне споразуме", истиче Андријана Месаровић, министарка привреде.

То су, додаје, земље Европске уније, ЕФТЕ, ЦЕФТЕ, Турска, Велика Британија, Евроазијска унија, Египат, а ускоро и Уједињени Арапски Емирати.

Уговорен извоз ракије и тартуфа

У реализацију планова кренуло се по свечаном отварању павиљона. Представници Министарства привреде потписали су три комерцијална уговора о извозу прехрамбених производа из Србије у Кину, међу којима су ракија и тартуфи.

Делегацију из Србије у наставку дана, између осталог, очекује и низ важних састанака. Између осталог са гувернером покрајине Фуђен, као и са представницима грађевинске компаније ЦРБЦ. 

недеља, 08. септембар 2024.
28° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару