Читај ми!

Керкенцес о Експу: Србија постаје центар света – другачија врста дипломатије на изложби

Кандидатура Србије за домаћина изложбе "Експо 2027" формално је завршена. Досије за признање изложбе доступан је свим чланицама да га у наредних месец дана прочитају, пре него што га у новембру усвоји Генерална скупштина Међународног бироа. Након тога почињу преговори са потенцијалним земљама учесницама. Организовање Експа значи да цео свет долази на једно место у одређено време, и самим тим расте видљивост земље организатора баш у том тренутку, каже за РТС Димитри Керкенцес.

О томе зашто је баш Србија изабрана за домаћина и о бенефитима организовања Експа, за РТС је говорио Димитри Керкенцес, генерални секретар Међународног бироа за изложбе.

Користи организације Експа су многобројни. Најважније то што земља стварно има прилику да покаже свету свој идентитет, да се представи и каже – ево, ово смо ми, ово су наши људи, наше вредности, које хоћемо да покажемо свима. Наравно, организовање Експа значи да цео свет долази на једно место у одређено време, и самим тим расте видљивост земље организатора баш у том тренутку. То дозвољава једну другачију врсту дипломатије – земље долазе овамо да говоре о будућности наше планете, човечанства, а ово су јединствени капацитети које Експо нуди.

Експо помаже да пројекти од јавног значаја, који су можда захтевали две или три декаде да би се имплементирали, могу да буду завршени за шест до десет година. Не остављамо ништа незавршено иза себе, имамо стриктне планове како ће све ово изгледати касније кад се све заврши и то мора да буде корисно за грађане овог града.

Шта је Досије за признање Специјализоване изложбе Експо 2027?

Ово је врло битан део целог пројекта. Досије за признање изложбе је посебан документ који нам дозвољава да конкретизујемо како ће све изгледати. Следеће је да га усвоји на Генералној скупштини Међународног бироа за изложбе 26. новембра, и онда ће Србија моћи да зове све земље учеснице.

Да ли се брзо врати уложен новац?

Експо изложбе на другачије начине доносе новац. Ми много утичемо на промоцију туризма – ви постајете центар света на три месеца. Морамо да запамтимо, за јавност Експо је три месеца, али за учеснице је једна година пре, и после изложбе три до шест месеци. Долазиће 20, 30, 40.000 људи из целог света да живе у Београду осам до дванаест месеци.

Који су критеријуми да се једна земља изабере? Зашто је Србија изабрана?

То је тешко питање, ја имам своје критеријуме, други имају своје. Српска тема "Играј за човечанство – спорт и музика за све” јако је оригинална, занимљива, нова за Експо и мислим да је и то имало утицаја на одлуку.

Како очекујете да ће учесници одговорити на тему?

Мислим да је ово једна од занимљивијих тема које ћемо видети, врло је оригинална, први пут имамо овакву тему на Експу, мислим да нуди много могућности, нове идеје и баш се радујем да видим како ће све изгледати 2027.

петак, 06. септембар 2024.
25° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару