Читај ми!

Живковић за РТС: Цене струје остају исте до краја године, током лета историјска потрошња

Генерални директор "Електропривреде Србије" Душан Живковић рекао је за РТС да током овог лета имамо историјски највећу потрошњу струје. Цене струје остају на овом нивоу, прецизирао је, до краја године сигурно и подсетио да Србија има најниже цене у Европи.

Председник Вучић из Подриња је поручио да се нада да ће садашње цене струје остати и током зиме. ЕПС је усвојио нову методологију формирња цена електричне енергије за привреду и друге комерцијалне купце. 

Генерални директор "Електропривреде Србије" Душан Живковић рекао је да цене струје остају на овом нивоу до краја године сигурно и подсетио је да Србија има најниже цене у Европи. Живковић је рекао да током овог лета имамо историјски највећу потрошњу струје.

сторијски највећа потрошња током лета, један дан је био и са 108 гигават сати дневно, просечне температуре су највише од како се мери електрична енергија, тако да негде наша потрошња је подмирена, што и сопствене производње, што и из обезбеђивања електричне енергије на тржишту“, каже Живковић.

Напоменуо је да је један од кључних догађаја ревитализација реверзибилне хидроелектране Бајина Башта.

Нова методологија за обрачун цена

ЕПС је усвојио нову методологију за обрачун цена струје за привреду, за комерцијалне купце.

"Даље отварање тржишта електричне енергије и нова ситуација на тржишту електричне енергије наметнуће нека нова правила. ЕПС је усвојио нову методологију која за циљ има даље унапређење односа Електропривреде Србије са привредом. Више могућности, већа флексибилност када је у питању уговарање цена електричне енергије“, навео је Живковић.

Према његовим речима, рокови планирани за уговоре ће остати углавном непромењени, али највећа новина јесте да ће берзанске цене доминантно утицати на даље уговоре са комерцијалним купцима електричне енергије.

"Поента је квартално усаглашавање, где ће ризик бити подељен. Другим речима, ове велике флуктуације које се дешавају неће бити на штету било Електропривреде, било комерцијалног потрошача, него ће бити квартално усаглашаване, тако да немамо ситуацију коју потенцијално сада имамо да неко буде оштећен зато што купује по већој цени, па продаје по мањој, или комерцијални купац који је у неком тренутку изложен такође тржишту и нижој цени електричне енергије“, навео је директор.

Већа флексибилност

Напоменуо је да сви купци имају већ постојеће уговоре и они ће остати такви до њиховог истека, а оно што јесте новина је да ће нови уговори, кад им истекну рокови, створити услове и за примену ових методологија и већу флексибилност.

"Ова већа флексибилност ће свакако и привреди допринети да боље могу да планирају, да оптимизују своју потрошњу и да просто ефикасније подигну ниво енергетске ефикасности својих компанија“, додао је Живковић.

четвртак, 05. септембар 2024.
30° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару