Поранила берба у Жупи – грожђе се изборило са сушом, али нико не зна какво вино може да се очекује
Берба грожђа је у пуном јеку. Искусни виноградари не памте да су ране сорте обране већ почетком августа. Због изузетно високих температура и дуготрајне суше, приноси су у просеку мањи за 30 процената.
За разлику од прошле године када су спасавали род од кише, данас се у Жупи боре са сушом. Бере се убрзано док је грожђе још у добром стању.
"У винограду смо од седам до седам. Има посла, лепо је грожђе", каже берачица Драгана Ћирић.
Ипак, каже да ретко ко жели да бере грожђе јер нико неће на врућину по цео дан.
"Нису навикли на сунце, а ми смо од малена", напомиње Драгана.
Неке сорте грожђа сазреле и месец дана раније
Пино ноар, вранац и тамјаника, на обронцима Жељина, Копаоника и Гоча су сазрели месец дана раније.
Виноградар из Тржца Љубиша Протић каже да је за добру годину одговорно небо 95 одсто, а пет одсто је на узгајивачима.
"Ми урадимо све то и онда почнемо да се хвалимо. Онда небо нас казни, што је био случај прошле године, а ето ове године смо добили награду или, како да кажем, 'намирили се неки рачуни'", каже Протић.
Енолог Алекса Спасић напомиње да се грожђе у Жупи доста добро изборило са климом и хладнијим ноћима које су почеле пре десетак дана.
"Очувао се ароматски комплекс поготово ароматичних сорти. Можда би једна кишица помогла да освежи винограде који су мало више осетили сушу", објашњава Спасић.
Има и користи од високих температура
Високе температуре и суша сачувале су грожђе од болести.
Проф. др Марко Малићанин са Пољопривредног факултета у Крушевцу истиче да је, са аспекта здравственог стања, грожђе фантастично.
"Ако говоримо глобално о квалитету грожђа, о његовом потенцијалу за производњу вина, није то оно што година треба да донесе", објашњава Малићанин.
Указује да ово грожђе има изузетно високе шећере, ниске киселине и да је дехидрирано.
"Тек ћемо да видимо у винима какав ћемо ароматски потенцијал да добијемо и како су ове екстремне температуре утицале на комплетан метаболизам биљке", констатује професор Малићанин.
Завршетак бербе и прераде грожђа у Жупи очекује се за две недеље, што је некада било незамисливо.
Коментари