Читај ми!

Мали: Још један корак ближе инвестиционом рејтингу, "Мудис" побољшао изгледе Србије

Агенција за оцену кредитног рејтинга "Мудис" (Moody’s Ratings ) потврдила је кредитни рејтинг Србије на нивоу "Ба2" и повећала изгледе са стабилних на позитивне, што је за Србију још један помак напред ка жељеном инвестиционом рејтингу, изјавио је министар финансија Синиша Мали.

Оцена поменуте институције дошла је након што су и две друге реномиране рејтинг агенције, "S&P Global Ratings" i "Fitch Ratings", истим изгледом оцениле Србију раније ове године, саопштило је Министарство финансија.

"То значи да нас у овом тренутку три велике рејтинг агенције виде као земљу која побољшава своје економске параметре, даје позитивне сигнале инвеститорима и може да обезбеди макроекономску стабилност, неопходну за даљи раст инвестиција", рекао је министар Синиша Мали и оценио да су овакве добре вести потврда Србији да настави започете реформе и агенду раста.

Мали је додао и да са новим изворима раста које стално ствара, Србија формира инвестициони амбијент који ће је пласирати на врх листе земаља пожељних за улагање.

"Све то је резултат свега што смо урадили у претходној деценији и дошло је време за признање нашег рада и труда. Поносни смо на ове резултате, које цео свет види", оценио је министар финансија.

У извештају агенције "Мудис" истиче се да је одлука о повећању изгледа кредитног рејтинга Републике Србије уследила након континуираног јачања економске и фискалне снаге, константног раста БДП-а и побољшаних фискалних перформанси, које превазилазе очекивања агенције.

Наводи се и да је кредитни рејтинг Србије подржан смањењем фискалних ризика у енергетском сектору државних предузећа и константним напретком у структурним реформама у оквиру аранжмана са ММФ-ом.

Реални раст БДП-а

Након раста БДП-а од 2,5 одсто у 2023. години, Агенција предвиђа да ће се реални раст БДП-а повећати на 3,8 одсто у 2024. и 4,2 процента у 2025. години, као и да ће углавном бити вођен снажнијом домаћом тражњом, подржаном нижом инфлацијом, повољном динамиком тржишта рада и повећањем инвестиција.

Агенција оцењује и да би план развоја Владе Србије могао допринети расту БДП-а изнад очекивања "Мудиса", уколико се фокусира на инвестиције за решавање инфраструктурних недостатака.

"Реализација Пројекта 'Скок у будућност - Србија Експо 2027', довешће до повећања капиталних инвестиција у периоду 2024 - 2027. године", наводи се у извештају. Налгашава се и да је снажан учинак у оквиру садашњег стендбај аранжмана са ММФ-ом помогао Србији да очува макроекономску стабилност, учврсти фискалну политику и одржи ликвидност на високом нивоу.

На крају јула 2024. године резерве на рачуну су износиле чак 8,5 одсто БДП-а, док су на крају 2023. године износиле 5,5 одсто.

"Мудис" предвиђа да ће фискални дефицит остати на 2,2 одсто БДП-а у 2024. години и достићи 2,5 одсто БДП-а у 2025. години уз наставак постепеног смањења фискалног дефицита.

Агенција констатује да је учешће јавног дуга у БДП-у смањено са 57,8 одсто у 2020. на 52,3 одсто у 2023. години и очекује да ће у наредном периоду доћи до даљег смањења, тако да ће на крају 2025. године износити 51,7 одсто, а 2027. године 50 одсто.

субота, 31. август 2024.
24° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару