Читај ми!

Коначна одлука о повећању минималца 28. августа, Мали обећао послодавцима помоћ државе

Коначна одлука о минималцу за следећу годину биће донета 28. августа, после седнице Социјално-економског савета. Има простора за повећање веће од 10 одсто, кажу синдикати. Министар Синиша Мали најавио је могућност да се послодавцима смањи порез на зараде онолико колико они повећају минималну плату.

Повећање минималне цене рада за наредну годину биће сигурно веће од 10 одсто, изјавио је министар финансија Синиша Мали после колегијума Социјално-економског савета Србије, коме је присуствовао и премијер Милош Вучевић. 

"Ми смо још јуче изашли са ставом да ће повећање минималне зараде бити најмање двоцифрено, у то нема сумње. Ја верујем да ће бити више од 10 одсто", рекао је Мали новинарима.

Мали је навео да се у овом тренутку разматра да ли може да се испуни минимум захтева синдиката и да ли може да се минимална зарада изједначи са минималном потрошачком корпом.

"Гледамо да то успемо, а да у исто време послодавцима изађемо у сусрет са тиме да повећањем неопорезивог дела дохотка умањимо и притисак и трошак за њих, јер нама је циљ да људи раде", рекао је министар финансија. 

Како је нагласио, превелико повећање минималне зараде може за последицу имати отпуштање радника, а то се мора избећи.

"Покушавамо то да избегнемо и онда балансирамо та два фактора", рекао је Мали и најавио у наредна два дана, то јест током викенда, тежак рад. 

Мали је истакао и да се коначна одлука о висини минималне зараде очекује 28. августа, дакле наредне среде, када ће бити и званична седница Социјално-економског савета. 

Данашњем колегијуму Социјално-економског савета присуствовали су, поред Вучевића и Малог, и представници послодаваца и синдиката.

Синдикати: Изједначавање минималне зараде почетна позиција, не и циљ

За синдикалце изједначавање минималне зараде и минималне корпе је почетна позиција, не и циљ.

"Данашњи састанак не би ни био одржан да нема воље да се померимо са места где смо завршили техничке преговоре. Оно што је био наш циљ је да влада повећа понуду, а да послодавци могу да испрате тај предлог. Преко викенда ће се радити калкулације пре свега Министар финансија да се види шта би конкретно значило и која је то понуда за седницу у среду", каже председница Уједињених гранских синдиката "Независност".

Пре данашњег колегијума понуда државе за повећање минималца била је од осам до 10 одсто. Послодавци су нудили седам до осам процената повишице.

"Ми смо спремни да направимо и одређени уступак, највише захваљујући томе што Влада Србије обећава да ће евентуалну разлику која настане уколико изађемо из оквира које смо дали надокнадити на одређени начин као што је то чинила и претходних година", истиче председник Уније послодаваца Милош Ненезић.

Синдикалци се надају да ће коначна одлука о минималцу бити донета на темељу договора са послодавцима, што би био тек трећи пут од 2012. године.

У осталим случајевима договора радника и послодаваца није било, па је одлучивала држава.

петак, 23. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару