Читај ми!

Станић: Француска једно од најзначајнијих тржишта у ЕУ за производе из Србије

Најављена посета председника Француске Србији 29. и 30. августа још једна је потврда добрих односа две земље, оценио је помоћник директора Сектора за стратешке анализе Привредне коморе Србије Бојан Станић и нагласио да је Француска једно од најзначајнијих тржишта у ЕУ за производе из Србије.

Бојан Станић рекао је за Танјуг да је битно што се сарадња Србије и Француске развија на највишем политичком нивоу, из чега, како је нагласио, следе и економски бенефити.

"Верујемо да је ова посета која је најављена за следећу недељу, најбоља потврда тих растућих, пре свега политичких, али и економских односа, имајући у виду да је привреда Србије, ипак, оријентисана ка тржишту Европске уније", рекао је Станић.

На питање шта конкретно може Србија да очекује од посете председника Француске, каже да се нада да ће се говорити и о сарадњи између наменске индустрије две земље.

О набавци војних авиона, метроу, аеродрому

"Очекујемо да сазнамо да ли ће бити набавке војних авиона, да ли ће бити додатно, да кажемо, укључивања француских компанија у изградњу метроа који је планиран у Београду, а са друге стране, да сазнамо и каква ће бити ситуација са београдским аеродромом, јер су се из Владе Србије жалили на његово функционисање и одређене проблеме које отежавају путнички транспорт, али и његову удобност и безбедност", рекао је Станић.

Како је истакао, то су само неке ствари које се морају додатно размотрити и утегнути.

Директне стране инвестиција из Француске 1,2 милијарде

Станић је навео и да у Србији тренутно има 1,2 милијарде евра страних директних инвестиција из Француске, као и око 300 компанија са већинским власништвом капитала из те државе које послују у Србији. "Две земље имају не само економску, него и значајну културну сарадњу", истакао је он.

Подсетио је и да су у последњих неколико месеци била два значајна догађаја у Паризу, од којих је један Пословни форум између Србије и Француске, где су конкретно учествовале фирме из две земље, као и да се кроз пројекат "Српска кућа" у Паризу, који је трајао током одржавања летњих Олимпијских игара промовисала српска привреда.

Сарадња у области високе технологије

Према Станићевим речима, сарадња Србије и Француске продубљује се и у области високе технологије, екологије, енергетике и наменске индустрије.

"Ова економска и геополитичка ситуација у Европи не погодује развоју привреде Француске и из тог разлога имамо и благо смањење економске размене у роби између две земље", рекао је он.

Како је нагласио, прошле године економска размена Србије и Француске била је око 1,8 милијарди евра или за око шест процената мања него 2022, док је за шест месеци 2024. та размена процењена на око 920 милиона евра.

У Француску се највише извозе аутомобилске гуме, воће

Станић је навео и да Србија у Француску највише извози аутомобилске гуме, као и прехрамбене производе, од којих највише воће, и то малину.

"Када говоримо о увозу из Француске, он је на једном вишем нивоу додате вредности. То су лекови, медицинска опрема, а са друге стране аутомобили, неразврстана роба која се тако декларише на царини, као и разнолики финални производе који имају вишу додату вредност", рекао је Станић.

Битна помоћ Француске у транзицији ка зеленој економији

Он је указао и да је Србији веома битна помоћ Француске у транзицији ка зеленој економији коју наша земља мора да спроведе до 2045. године, како би била у складу са стандардима који се примењују у Европи.

"Ту нам је јако битна помоћ Француске односно разумевање њихових научних института за трансфер технологије, али и разумевање наравно и политичког естаблишмента те државе да се на неки начин помогне земљама које су кандидати за чланство у ЕУ да добију одређене донације како би једноставно тај процес озелењивања привреде био бржи и како би ми избегли те таксе које прете да крену да се наплаћују на производе из Србије, а то би се очекивало почетком 2026. године", рекао је Станић.

четвртак, 22. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару