Читај ми!

Штете од суше и пожара огромне – угрожени пчелињаци, воћари рачунају на губитак трећине рода

Изузетно високе температуре и лето без кише извели су комбајне у жетву месец дана раније. Жега је смањила род сунцокрета, кукуруза и соје, а није поштеђено ни воће. Колика је штета, тек рачунају и произвођачи и држава.

Због дуготрајне суше и рекордно високих температура, атари су горели и фигуративно и буквално. На удару пожара нашло се и село Меленци код Зрењанина. Запалили су се и трава и кукуруз, а највећу штету претрпели су пчелари.

"Штета је негде око седам хиљада евра. Изгореле су 54 кошница од 93 које су биле овде. Захваљујући мојим колегама пчеларима који су присутни, успели су да спасу 39 кошница. Пожар је избио изненада, кад сам дошао они су већ спасили, урадили и пуно им хвала на томе", каже пчелар Синиша Топалов.

Пчелар Милован Мијатов, који је измештао кошнице, каже да је било застрашујуће јер је пламен захватио пчелињак.

"Прилазите пчелињаку који је у пламену, који гори интензивно. Кад се восак и пчеле упале, ту спаса нема. Једноставно смо одвојили део који се могао спасити од оног дела који је интензивно горео, и ето шта је остало", каже Мијатов.

Смањен род уљарица и кукуруза

Ни биљка са сунцем у имену није могла да издржи овогодишњу жегу. И квалитет и род сунцокрета смањени су, и то готово 40 одсто, показују прве процене. У средњем Банату кажу да је ситуација лоша, али не онолико колико су стрепели да ће бити.

"Скоро месец дана је раније вршидба, али ми смо се плашили да ће и род бити гори. Прва њива коју смо овршили изгорело је 16 метара по јутру. Јуче 18, тако да мислим да у овој ситуацији треба да будемо задовољни", објашњава пољопривредница из Нове Црње Ержебет Халупка Дунаи.

Иако ће род бити мањи, цена житарица неће бити већа, кажу на Продуктној берзи у Новом Саду.

"С обзиром на то да САД имају рекордан род кукуруза и соје, константно се врши притисак на светско тржиште, тако да и поред нижих приноса у нашем региону, цене на светском тржишту су нижем нивоу", наводи директор Продуктне берзе Владо Ковачевић.

Очекивани проблеми и у наредној сезони

Колико тачно је суша умањила род знаћемо када Министартво пољопривреде заврши процену. Институт за воћарство рачуна са губитком од најмање 30 одсто рода воћа.

"Директно су сада угрожене воћне врсте код којих је берба у току, као што је шљива. Након тога следи берба јабуке, где такође очекујемо велике проблеме. Ове штете ће се одразити не само на ову сезону већ и на наредну вегетацију, јер се воће неће припремити за род у вегетацији", истиче директор Института за воћарство у Чачку Дарко Јевремовић.

Процене стручњака су да ћемо због суше само на извозу кукуруза зарадити минимум 300 милиона евра мање него прошле године. Поједина пољопривредна удружења траже увођење ванредне ситуације, како би могли да добију надокнаду штете.

понедељак, 19. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару