Читај ми!

Мићовић: Све док има извоза нафте из Ирана, неће бити проблема на тржишту

Нестабилном тржишту нафте и нафтних деривата због рата у Украјини, додатну неизвесност донела је напетост на Блиском истоку услед ратног сукоба. Томислав Мићовић, генерални секретар "Удружења нафтних компанија Србије" рекао је да дешавања на Блиском истоку утичу и на цене на нашем тржишту, али док год је могућ извоз из Ирана, неће бити проблема.

Ратне тензије на Блиском истоку подигле су прошле недеље цене сирове нафте.

Томислав Мићовић, генерални секретар "Удружења нафтних компанија Србије" каже за РТС да од када трају сукоби на Блиском истоку имамо спектакуларне најаве да ће цене нафте енормно порасти, међутим већ неко време цена је испод 80 долара по барелу.

Према његовим речим, то значи да нафте има довољно и да нема потребе да неко плати више.

"Још ниједна земља која извози нафту није директно укључена у сукоб, док год Иран није директно укључен и док год је могућ извоз нафте, неће доћи до проблема“, рекао је Мићовић.

Истакао је да су канали транспорта поремећени, цена јесте нешто виша него што је била, али да је успостављена нова стабилност и да све док буде тако, цене ће бити на овом нивоу.

Неколико параметара утиче на цену нафте

"На цене нафте утиче пуно параметара. Сведоци смо након почетка рата између Украјине и Русије да је дошло до наглог скока цена, јер је Русија обуставила извоз. То је трајало док се нису нашла нова тржишта“, истакао је Мићовић.

Међутим, напоменуо је да је једна ноћ довољна за промене.

Каже да имамо неколико индикатора, која се прате а то су стање резерви у Сједињеним Америчким Државама, као и економије Америке и Кине.

Мићовић каже да резерви нафте има, и да и овако редукована производња задовољава потребе.

Амерички избори и нафта

Осврнуо се на предстојеће америчке изборе и најаву кандидата да ће њиховом победом обезбедити ниже цене горова.

ни немају много утицаја. Доларом може да се утиче на тржиште, јер се доминантно тргује њиме. Сједињене Америчке Државе једино кроз промену вредности долара могу да утичу на цену“, рекао је Мићовић.

Истакао је да се сва сирова нафта допрема у Медитеран и да је сва она доступна и Нафтној индустрији Србији.

Дешавања на Блиском истоку утичу и на наше тржиште 

Мићовић је истакао да непосредна дешавања на Блиском истоку утичу и на наше тржиште.

"У цене деривата су уграђене и државне дажбине, тај део иде држави и разликује се од државе до државе, а онај други део је уједначен. Северна Македонија и БиХ имају ниске дажбине ка држави, док Грчка и Албанија имају највише у региону. Свака држава има своју политику“, напоменуо је генерални секретар "Удружења нафтних компанија Србије".

Погодности за возаче који пролазе кроз Србију

Додао је да кроз Србију пролази велики број возила, а не купују гориво у нашој земљи, и рекао да би могли да дамо погодности само за њих и тако повећамо продају.

Истиче да пољопривреда има фантастичну цену дизела због погодности.

Говорећи о електричним аутомобилима, каже да се број електричних аутомобила не развија сразмерно броју пуњача и да зато возачи треба да планирају своје путовање у односу на место где се пуњачи налазе.

петак, 09. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару