"Делез Србија" представила Извештај одрживог пословања за 2023. годину

Међу најважнијим иницијативама током прошле године су били програми директних донација хране и "драва храна сваког дана“, саопштава "Делез Србија".

"Делез Србија" је објавила Извештај о одрживом пословању за 2023. годину, истичући кључне активности и постигнућа у области друштвене одговорности.

Међу најважнијим иницијативама током прошле године су биле одговорно управљање вишковима хране и пружање помоћи онима којима је најпотребнија, ширење асортимана здравијих производа, подршка домаћим добављачима, очување животне средине као и подизање свести јавности о важности ових тема.

Као малопродајни ланац, "Делез Србија" препознаје свој велики утицај у области управљања вишковима хране, као и прилике да допринесе решењима. Током 2023. године, компанија је премашила свој циљ, повећавши укупну количину дониране хране на 917,9 тона. Активности су додатно унапређене покретањем пионирског пројекта директних донација хране под називом "Храна за све", кроз који се свакодневно донира око 1.000 килограма намирница најугроженијима. Компанија је трећу годину заредом носилац признања "Шампион одрживости" због свог доприноса у одговорном управљању вишковима хране.

Како би едуковала и инспирисала децу да усвоје здравије навике у исхрани, "Делез Србија" је, у сарадњи са Министарством просвете, током протекле школске године реализовала програм "Здрава храна сваког дана", који је обухватио 16.000 четвртака. Едукативни караван је обишао 150 школа у 19 градова широм Србије, пружајући ученицима знање о правилној исхрани на занимљив и приступачан начин. Програм је доступан и дигитално за све основне школе у Србији.

"Кроз наше иницијативе показујемо посвећеност здрављу и благостању заједнице у којој послујемо. Програми попут директних донација хране и 'Здрава храна сваког дана' наш су начин враћања доброг заједници и промовисања позитивних вредности. Пројекти које развијамо усмерени су на добробит појединца и заједнице. Верујемо да је добро за нас уједно и добро за планету, и да су ти циљеви нераскидиво повезани. Наша мисија је да ширимо вредности у које верујемо и да бринемо о сваком појединцу и нашој заједничкој кући – планети Земљи“, изјавила је Јелена Павловић, потпредседница компаније "Делез Србија".

Цео Извештај компаније можете погледати на Макси сајту: Извештај одрживог пословања за 2023. годину

"Делез Србија" је и током 2023. године наставила да одговорно управља отпадом. Укупна количина генерисаног отпада износила је 17.008,21 тону, од чега је 9.967,51 тона упућено на рециклажу. Количина пластике смањена је за 6,4% у односу на 2021. годину. Стратешки циљеви компаније укључују смањење емисија гасова са ефектом стаклене баште (ГХГ) и повећање енергетске ефикасности. Током 2023. године спроведен је централизован мониторинг расхладних система у 250 продавница, укључивање 10 продавница у систем набавке "зелене енергије" и едукација запослених о енергетској ефикасности. Коришћењем "pooling" система који подстиче и омогућава одрживији логистички модел, компанија је допринела уштеди 136.000 кубних дециметара дрвних ресурса, очувању 132 стабла, смањењу емисије угљен диоксида за скоро 160.000 килограма и смањењу количине отпада за 12.740 килограма.

"Делез Србија" је наставила да активно развија своја партнерства. Сарадња са домаћим добављачима омогућила је заједнички раст, при чему је највећи део асортимана Маxи пијаце локалне производње. Концепт "Без остатака пестицида", настао као резултат споја науке и привреде, проширен је на нове културе воћа и поврћа, обогаћен је за четири нова добављача, а број производа са овим жигом гаранције повећан је са седам на шеснаест. Са циљем да купцима обезбеди још лакши пут до здравије и нутритивно богате исхране, развијен је још један иновативан производ – јаја богата селеном.

Као један од највећих приватних послодаваца у земљи, компанија је остала стратешки посвећена унапређењу задовољства скоро 13.000 својих колега, а током 2023. додатно је унапредила погодности. Уз 2 слободна дана недељно, запослени имају најмање 26 дана годишњег одмора, док додатни слободни дани следе за рад викендом, стручну спрему, родитеље троје или више деце, као и деценије лојалности. Бенефит картица запосленима омогућава попуст од 12% на куповину у продавницама овог трговинског ланца, а како би посао учинила лакшим али и лепшим, компанија пружа квалитетне обуке пре запошљавања, користи савремене алате и технологију, награђује највредније запослене, те кроз разне активности подржава породице и подстиче здравије навике.

"Делез" посебну пажњу посвећује развоју запослених, па је само у претходној години обезбеђено више од 130.000 сати тренинга, укључујући два развојна програма за таленте и три програма за руководеће позиције. Управо за изврсност у управљању људским ресурсима, награђена је сертификатом "Послодавац партнер" а Форум за одговорно пословање, Смарт Колектив и УСАИД доделили су "Делез Србији" награду "Најинклузивнији послодавац 2023".

И сарадња са партнерима из академског и непрофитног сектора је такође унапређена. Заједно са УНИЦЕФ-ом, Делез Србија је подржала рад платформе "СВЕ ЈЕ ОК" која пружа психолошку подршку за младе и тим поводом донирала 10 милиона динара.

Компанија је током претходне године наставила са подршком локалној заједници и хуманитарним пројектима, због чега је награђена признањем за друштвену одговорност "Доброчинитељ 2023". У три града приликом отварања нових Маxи супермаркета издвојене су новчане донације у износу од 500.000 динара као подршка локалним удружењима, организацијама и заједници.

Уз континуирано ширење модерне малопродајне мреже, "Делез Србија" наставила је да улаже и у стална унапређења онлине искуства куповине. Тако је Макси Онлајн продавница по други пут била победник "Hot Spot eCommerce Awards" такмичења у сегменту продаје хране и пића, као и добитник специјалног признања "Најбољи онлајн супермаркет у Србији", додељеног на избору PC Press-a за Топ50 најбољих онлајн ствари.

уторак, 16. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару