Читај ми!

Од данас у Кину извоз без царине за 5.000 српских производа – сличан споразум имају још само две европске земље

Почела је примена Споразума о слободној трговини Србије и Кине. Од данас на тржиште најмногољудније земље Далеког истока без царина ће моћи да се извози више од 10.000 производа, а у Србију да се увезе готово 9.000 производа из Кине. Царина, као заштита, остаје за 10 одсто најосетљивијих наших производа, пре свега, пољопривредних.

Јабуке, боровнице, јунетина, џемови, козметика, кућна хемија, челик - само су неки од 5.000 производа који се од данас извозе у Кину без царине. За неке производе предвиђено је постепено смањивање таксе до нуле за пет година за поврће, грожђе, сокове, слаткише и вино.

"На вину које кошта 10 евра, то је евро мање царине по боци. добра је ствар што се царина већ од 1. јануара смањује опет за петину што значи да ћемо већ од 1. јануара бити на петини данашње царине. бићемо једна од две земље са повлашћеним увозом у Кину, једна је Чиле ми смо друга", рекао је Милан Настић, дистрибутер вина из Србије у Кину.

Смрзнуте малине, месо, млечни производи биће у бесцаринском режиму за 10 година. За све производе који су обухваћени споразумом мораће да докаже да су бар 50 одсто домаћег порекла.

"Слободна трговина је препозната као средство за боље позиционирање Србије на инвестиционој мапи света као и важан инструмент за приступ већим тржиштима. У претходних 12 година извоз српских компанија порастао је више од 300 посто, то доказује да су споразуми о слободној трговини донели искључиво позитивне резултате за нашу економију", рекао је Томислав Момировић, министар спољне и унутрашње трговине.

Из Кине ће у Србију без царине животиње, пиринач, палмино уље, руде бакра и олова, поједине врсте хибридних возила. Разлика у робној размени чини недостижном - од шест милијарди долара вредне трговине, свега је милијарда нашег извоза. Али раскорак се постепено смањује.

"Од почетка преговора до примене прошло је мање од годину и по, и то је један од најбрже примењених споразума за Кину. Квалитетан је. Укинућемо царину на 90 одсто тарифних ознака", навео је Ли Минг, амбасадор НР Кине у Србији.

Споразум какав је Србија у октобру склопила са Кином нема ниједна земља Европске уније. Само Грузија и Швајцарска у Европи имају слободан приступ највећем тржишту света, са више од милијарду и 400 милиона потрошача.

среда, 03. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару