Експо ће се простирати на 212 хектара у Сурчину – ко ће после 2027. користити новоизграђене објекте

На простору на ком се граде објекти за Експо 2027. године тренутно је око 1.000 радника. Заменик директора Грађевинске дирекције Србије Бобан Величковић објаснио је у разговору за РТС каква ће бити намена тих објеката после Светске изложбе, али и како ће Сурчин бити повезан са другим деловима града.

Србија је била један од пет кандидата, поред Америке, Шпаније, Тајланда и Аргентине и успела је да добије право да организује Светску изложбу 2027. године. Јесте част, али и велики организациони подухват.

Очекује се да ће за 92 дана, колико ће трајати, Експо посетити више од четири милиона људи.

Заменик директора Грађевинске дирекције Србије Бобан Величковић рекао је да се на 212 хектара у Сурчину граде објекти неопходни за организацију Експа 2027, а да ће након Светске изложбе део њих бити коришћен за потребе Београдској сајма.

“Тамо се граде национални стадион, неопходна инфраструктура која подразумева булеваре који ће окруживати те објекте, гради се будући акватик центар и станови за смештај учесника Експа који ће се касније користити у неке друге сврхе. Значи сличан приступ који је постојао и за време Универзијаде. Биће 1.500 станова”, навео је Величковић.

Истиче да су у завршној фази пројектовања изградње станова и да очекују да ће до почетка октобра кренути са градњом.

Саговорник РТС-а напомиње да ће се ту налазити и национални павиљон чија ће намена у будућности бити нека врста музеја или изложбеног простора.

“Биће ту још других објеката који неће бити директно у функцији сајма, него у функцији друштва уопште“, рекао је Величковић.

На градилишту око хиљаду радника

Величковић је за РТС рекао и да на градилишту тренутно има око 1.000 радника, али да има и много ангажованих радника који нису у Сурчину.

“Многи од радника нису директно на градилишту. Имате каменоломе, затим позајмишта песка, добављаче разних грађевинских материјала који су ангажовани на другим локацијама“, рекао је Величковић.

Појашњава да су сада многи послови механизовани – на терену су камиони, утоваривачи, багери, али када крену занатски радови на терену ће бити најмање неколико хиљада мајстора директно на локацији.

Величковић указује да је на терену и доста иностраних радника будући да је на тржишту недостатак радне снаге.

Очекује да ће радови у Сурчину позитивно утицати на грађевинску индустрију.

“Цена рада на неки начин скаче, зато што је потражња већа, али утицаће на начин да ће сигурно сви који желе да раде моћи да нађу посао“, рекао је Величковић.

Говорећи о изградњи делфинаријума, Величковић је рекао да је реч о захтевном објекту зато што има пуно воде, па је због тога потребна и специфична обрада бетона и стакла.

Како ће комплекс бити повезан са градом

Величковић објашњава да се планира изградња железнице која ће од Батајнице преко аеродрома ићи до националног стадиона и настављати даље.

“У разматрању су и разни други видови саобраћаја који треба да омогуће људима да лакше долазе на Експо и на будући сајам и будући национални стадион. Биће ту и речног саобраћаја, тако да ће моћи и бродовима да дођу. Биће то веома сложен систем који треба коначно да оживи тај део града и да то буде један од најлепших делова града“, закључио је Величковић.

недеља, 30. јун 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару