Читај ми!

Србија се приближила чланству у СЕПА, трансакције са земљама ЕУ биће јефтиније за грађане

Ове године Србија ће заокружити усклађивање с прописима ЕУ, чиме се омогућава отворено банкарство у Републици Србији. То је део припреме за прикључење СЕПА, односно јединственом подручју за плаћање у еврима. Шта то практично значи за грађане, за РТС је објаснио Ненад Петровић из Народне банке Србије.

Директор сектора за платни систем Народне банке Србије Ненад Петровић објашњава у разговору за РТС да усклађивање са прописима ЕУ, другом директивом о платним услугама, има за унапређење тржишта платних услуга. Новина је увођење концепта отвореног банкарства који подразумева две нове услуге.

Прва је услуга иницирања плаћања с платног рачуна кориснику, која је посебно значајна за електронску трговину.

"Она омогућава да се плаћање изврши без употребе платних картица директно са платног рачуна корисника и да се уведу неки нови пружаоци платних услуга на тржиште који ће пружати ову платну услугу. Сама услуга уз интеграцију са сервисима система за инстант плаћања ствара простор да се интернет трговцима у земљи понуде нека ефикаснија решења за прихватање безготовинских плаћања на њиховим интернет продајним местима", рекао је Петровић.

Друга услуга је услуга пружања обједињеног прегледа информација о рачунима корисницима.

"Реч је о софтверским алатима, апликацијама које омогућавају да се оквиру једног апликативног решења корисник има преглед стања и плаћања са свих рачуна које има отворене код банака. То практично омогућава да се те информације могу и поделити са другим пружаоцима финансијских услуга када се аплицира, на пример, за неке друге финансијске производе, кредите или друге, а не да се практично, као што је сада пракса, доносе изводи о промету из банака како би се аплицирало за нову услугу", појашњава Петровић.

Шта је СЕПА

СЕПА представља пројекат Европске уније, који је уведен након увођења евра као јединствене валуте и има за циљ да се плаћања између држава чланица обављају ефикасније и повољније за кориснике, а то се обезбедило на начин да су успостављена јединствена правила и праксе, које примењују све банке и други пружаоци платних услуга у Европској унији.

Процедура за чланство Србије у СЕПА је у току и Србија тренутно ради на изменама прописа који су неопходни услов за чланство у СЕПА.

"Радимо на припреми апликације, односно званичног документа који ће се поднети Европском платном савету, телу које управља СЕПА пројектом. Реч је о једном документу у којем ми, као држава кандидат, демонстрирамо да испуњавамо услове које је тај Европски платни савет поставио за чланство у СЕПА. То подразумева да имамо прописе који су еквивалентни прописима који се примењују у Европској унији, у различитим областима - платне услуге, спречавање прања новаца, банкарско пословање, заштита конкуренције, заштита података", наводи Петровић.

Ко штеди чланством Србије у СЕПА

Чланством у СЕПА омогућује се уштеда и за онога ко шаље новац, и за онога ко прима новац.

"Ми ћемо обезбедити платну инфраструктуру, где ће се плаћање извршавати у неколико секунди, а не неколико дана, каква је сада ситуација и јефтиније, наравно, зато што је управо то и циљ СЕПА, значи да се снизе трошкови свих учесника у ланцу плаћања, па самим тим и да накнаде за крајње кориснике буду повољније", рекао је Петровић.

среда, 26. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару