Читај ми!

Зелене обвезнице и слање новца као у оквиру ЕУ – предност за економију Србије

Свет се убрзано мења у свим сферама – од образовања до пословања. Ознаку "зелено" добијају и хартије од вредности. Дигитализација и усклађивање са европским директивама ускоро би требало и грађанима Србије да омогући пребацивање новца у било коју државу, у реалном времену и под истим условима као за житеље Европске уније.

Пре краја године Србија ће, најављује гувернерка, финансијско законодавство заокружити са европским и приступити СЕПА систему. У преводу – више вам за слање новца у иностранство или из иностранства неће бити потребни посредници.

"Ово прикључење СЕПА подручју омогућиће смањење трошкова плаћања између Европске уније и економија Западног Балкана, што ће значити јефтиније трансакције и за грађане и за привреду", истиче Јоргованка Табаковић, гувернерка Народне банке Србије.

Зелене обвезнице нису јефтиније, али јесу добар посао

Србија је недавно продала десетогодишње одрживе еврообвезнице, вредне милијарду и по долара.

Тражња је била четири пута већа, што је држави омогућило да постигне камату од шест одсто у доларима. Убрзо, тај нови доларски дуг преведен је у евре са каматом 4,75 одсто чиме је избегнут евентулани валутни ризик.

"Држава је заправо показала, поставила неки, да кажемо златни стандард, како се уопште издаје такав тип обвезница, свим будућим заинтересованим инвеститорима. А то ће пре свега бити банке, онда ће се полако укључивати корпорације", указује Данило Мрваљевић, директор Сектора трезора Банке Интеса.

Зелена транзиција предност српске економије

И даље је то скуп новац, али банкари кажу да са пута зелене транзиције нема скретања.

"Мислим да је ESG једна добра тема на којој банке, финансијски сектор генерално, може много да направи и рекао бих да поправи онај, лошији део имиџа који је с правом или не, стечен после оне кризе из 2009. године", сматра Зоран Петровић, члан УО Савета Рајфајзен банке.

ЕБРД годишње пласира око 300 милиона евра у српску привреду, а добар део управо иде за пројекте одрживог развоја.

"У ЕБРД-у верујемо да је зелена транзиција компаративна предност српске економије у средњем року. Гледаћемо да повећамо средства, да пружимо прилику Србији да улаже у одрживи развој", поручује Матео Коланђели, директор ЕБРД за Западни Балкан.

Одрживе обвезнице су намењене искључиво финансирању зелених и социјално одрживих пројеката. У региону је откривено неколико афера када је новац, уместо у зелене, отишао у не баш еколошке пројекте.

субота, 29. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару