Мали: Европска унија подигла прогнозу раста БДП-а Србије на 3,5 одсто

У пролећној економској прогнози за 2024. за земље ЕУ и кандидате за чланство коју је објавила Европска комисија прогноза раста српског БДП-а подигнута је на 3,5 одсто за 2024. и 4,3 одсто за 2025. годину. Министар финансија Синиша Мали навео је да је реч о добрим вестина за Србију која ће имати највећи раст у региону и други највећи, када се посматрају све земље ЕУ и кандидати.

У години која је на свим значајним економским скуповима означена као "година економског успоравања", за Србију стижу добре вести, објавио је министар финансија Синиша Мали.

"Ово ће бити највећи раст у региону и други по реду за све посматране земље ЕУ, одмах након Малте за коју пројекција раста у овој години износи 4,6 одсто. Оптимиста сам и сигуран сам да ћемо ове године, упркос свим изазовима, успети да премашимо и нове процене од 3,5 одсто будући да смо у првом кватрталу остварили раст од 4,6 одсто", навео је Мали.

Према флеш процени Евростата и РЗС-а, у првом кварталу ове године, Србија је водећа економија по стопи привредног раста, а следе Кипар са растом од 3,3 одсто, Литванија са 2,9, Словачка 2,7, Шпанија са 2,4, док чак седам земаља бележе негативан међугодишњи раст БДП - Ирска, Естонија, Аустрија, Шведска, Холандија, Финска и Немачка.

У објављеној мајској прогнози ЕБРД-а наводи се да ће економија Србије порасти за 3,5 одсто у овој и убрзати раст на четири одсто 2025. године.

"Све ово ми даје аргументе да верујем да и до краја године Србија може да покаже резултате труда који је уложила претходних година да оживи српску економију, реформише друштво, да стабилизује финансије и коначно крене одлучно у континуирани развој. Раст ће и у наредним годинама бити приоритет", нагласио је Мали.

Европска комисија у 2024. години процењује, како је навео, да ће раст БДП у ЕУ бити 1,0 одсто, за еврозону 0,8 одсто, док је Србија пронашла изворе који јој обезбеђују вишеструко већи раст.

"Уз то, подаци Европске комисије показују и њихову увереност да смо се изборили са инфлацијом која нам је ових година задавала највише мука. Прогнозе су да ће она износити 4,7 одсто у 2024, уз даље смањење на 3,2 одсто у 2025. ЕК је уверена и да ћемо наставити да јавни дуг држимо под контролом, испод 60 одсто, па су пројекције да ће он ове године износити 51,4 одсто, следеће 49,9, док ће незапосленост износити 9,3, односно 9,1 одсто. Ја сам, на другој страни, уверен да је Србија дочекала своје златне године! Дуго смо их чекали!", нагласио је Мали.

среда, 29. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије