Читај ми!

Угљу "одзвонило" до 2035. године, какве планове имају Немачка и Јапан за чисту енергију

Ове седмице земље "Групе седам" сагласиле су се да употребу угља окончају до 2035. Иако договор најбогатијих држава, први пут прецизира датум за крај коришћења угља, истовремено омогућава земљама које се у великој мери ослањају на производњу струје из термолектрана да се прилагоде.

"Група седам" обавезала се да ће се повлачити угаљ из производње електричне енергије. Тим договором желе да повуку и друге земље да смање емисије штетних гасова и коришћење фосилних горива.

"Угаљ је један од највећих извора емисија штетних за климу. Био је ово тежак посао са важним циљем да се повучемо из угља око половине следеће деценије и ово је први пут да смо назначили - пут и циљ", каже Ђилберто Пикето Фратин, миминистар животне средине и енергетике Италије.

Међутим, договор укључује и постепено гашење електрана на угаљ, чиме се ствара могућност за прилагођавање Немачкој и Јапану, који из угља обезбеђују више од четвртине електричне енергије.

Немачка је 2038. законом одредила као крајњи рок за затварање електрана на угаљ, док Јапан тај рок није прецизирао.

"Потврдили смо да енергетска транзиција мора бити интегрисана и заједнички сповођена. Прелазак на чисту енергију мора бити усклађен на различите начине у зависности од доступности енергије. У овом тренутку смо постигли избалансиран споразум", каже  Кен Саито, министар економије Јапана.

Због глобалног загревања истовремено и апели за напуштање фосилних горива из Немачке.

Берлин позива земље да се више укључе у смањење CО2 и међународну борбу против климатских промена и да допринесу финасирању тог послова.

"Потребно нам је пет хиљада милијарди долара годишње за глобалну еколошку транзицију, а од тога више од две хиљаде милијарди за земље у развоју. Морамо да укинемо јаз између креатора политике који постављају националне циљеве, локалних власти које најбоље познају потребе своје заједнице и међународног финансијског система, који може да обезбеди средства", рекла је Аналена Бербок, министарка спољних послова Немачке.

Треба имати у виду да је прошле годиине у свету потражња угља оборила историјски рекорд - потрошено је чак 8,53 милијарде тона. То потврђује да одрицање од угља у предвиђеним роковима неће бити лако.

субота, 18. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара