Читај ми!

Брнабић: Висок степен сагласности са ратарима, обустављене блокаде саобраћаја

Премијерка Ана Брнабић изјавила је да је на састанку са пољопривредницима у Кисачу постигнут висок степен сагласности и да су се договорили да поново одрже састанак у среду, док су представници пољопривредника рекли да неће наставити са блокадама саобраћаја.

"Постигли смо добар компромис са ратарима, а који неће умањити давање осталим пољопривредницима", рекла је Брнабићева.

Додала је да ће ратарима бити омогућено на купују 400 литара горива на пумпама, да ће подићи субвенције на 17.000 динара по хектару за цертификовани семенски материјал и да ће им помоћи да самостално послују на берзи.

Представник пољопривредника Милета Сланкаменац рекао је да су ратари доста задовољни и да неће бити нових блокада саобраћајница. "Никада нећемо бити у потпуности задовољни. Што се тиче тржишта и уређења, већ у среду ћемо имати састанак пољопривредника и Радне групе. Били су представници Продуктне берзе и креће се у имплементацију тих закона колико може и прави се припрема за нови законски оквир када се буде изабрао нови парламент", рекао је Сланкаменац.

Премијерка Брнабић рекла је да су имали добре и тешке разговоре на много тема.

"Много ствари треба додатно да се ураде. Много ми је јаснија ситуација и проблеми са којим се ратари суочавају. Треба да видимо како да уредимо тржишта да би појединачна пољопривредна газдинства могла да учествују на Продукној берзи и да сами тргују својим производима на берзи и да не зависе од различитих картелиста и монополиста. За мене је то најважниија ствар из данашњег састанка зато што ће то дефинисати одрживост њиховог положаја и пословања у годинама пред нама. То је тежак задатак, да је лак био би до сада урађен. Најважније је да то урадимо у наредних неколико месеци. Да као техничка влада оставимо то некој новој влади, да идемо у нови предлог закона како бисмо обезбедили слободно тржиште и за појединачна пољопривредна газдинства", поручила је Брнабићева.

Што се тиче акциза, додала је, додатно је разјашњено, то иде на НИС-овим пумпама.

"Током недеље променићемо уредбу Министарства трговине која ограничава куповину горива на два пута по 60 литара и то ћемо да подигнемо на 400 литара одједном да могу људи да сипају до краја године. У 2024. биће много лакше и транспарентније. Мислим да многе ствари које сада имамо као проблеме, неће бити проблеми у 2024. години", поручила је премијерка.

Субвенције остају 18.000 динара по хектару

Што се тиче субвенција, за које је истакла да је једна од најважнијих ствари за пољопривреднике, оне ће остати 18.000 динара по хектару.

"Влада је изнела предлог, а ја сам га подржала, да за сертификовани семенски материјал који ће у будућности резултирати бољом производњом да подигнемо додатно до 17.000 по хетктару. Замолили смо представнике удружења пољопривредника да имамо још један састанак са свим осталим удружењима, пре свега сточарима, да не би било шумова у комуникацији, између различитих удружења, да би људи разумели да то неће утицати на њихове субвениције и да ће оне остати исте у наредној, какве су биле и у овој години", закључила је премијерка.

Додала је да ће субвенције за млеко које су подигли на 40.000 по грлу остати.

Брнабићева о субвенцијама за цертификовано семе

Премијерка Ана Брнабић је одговарајући на питања новинара о субвеницијама за цертификовано семе рекла да Влада Србије остаје при томе да подигне субвенције на 17.000 динара по хектару, али да морају да се договоре на једном ширем састанку где ће присуствовати и други представници пољопривредника.

Она је додала да ће на тај састанак бити позвани и сточари, воћари, пчелари и сви остали како би разумели да то неће утицати на њихове субвенције.

"Влада остаје при томе и мислимо да је добро да дамо 17.000 динара по хектару, али за цертификовани семенски материјал који може да се испрати, исконтролише и који може дугорочно да направи пољопопривреду продуктивнијом", рекла је Брнабићева.

Председник пољопривредника Милета Снакаменац рекао је да и другима мора да се објасни како ће се та субвецнија спровести.

Сланкаменац је додао да су разговрали и о субвенцијама за гориво, и да им је речено да акциза не може да се отпише.

"Ми смо проверили са Економским факултетом, рекао је да акциза не може да се отпише на бензинској пумпи, да она мора да прође, држава мора да приходује да би је вратила. Сазнали смо вечерас и да друге нафтне компаније нису биле заинтересоване да спусте ту цену за пољопривреднике, тако да би код свих било исто", рекао је Сланкаменац.

Он је додао да је држава "једини учесник у НИС-у", па може од своје добити да отпише тако нешто. Сланкаменц је прокоментарисао да ће уређење тржишта капитала бити један дуготрајан и мукотрпан процес, али да је важно да се тај процес покренуо.

На питање да ли држава жели да помогне, Сланкаменац је рекао да је држава показала да жели и да сада више ништа није до њих. "Држава је ваша адреса, да видите да ли спроводи што ми договарамо. Уредбе морају да крену", поручио је он новинарима.

Премијерка се 21. новембра договорила са пољопривредницима, који су претходних дана блокирали путеве на територији Војводине, да прекину блокаде и да на састанку у недељу предоче одговоре на предлоге Владе Србије.

На састанку са премијерком Аном Брнабић у Кисачу били су представници Иницијативе за опстанак пољопривредника Србије, Удружења пољопривредних произвођача Суботице, Савеза удружења пољопривредника Баната и Удружења пољопривредника Арадац.

недеља, 28. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво