Отказ уместо честитке за рођење детета - како стати на пут дискриминацији мама

Према подацима Завода за статистику, прошле године рођено је 60.813 беба. Ипак, највећу радост мамама неретко поквари сазнање да су остале без посла. То јесте законом забрањено, пре свега када су запослене на неодређено, али многе маме не пријављују послодавца, неспремне да уђу у дуготрајну правну борбу.

Радмила је по други пут постала мама пре годину и по. Када је пре четири месеца требало да се врати на посао, случајно је сазнала да посао више нема.

"Када сам га позвала, он ми је тад само рекао да се ја нећу вратити. Они су ме буквално отписали. Као да уопште нисам ни постојала у тој фирми. Ја сам се збунила јер за две недеље током летњег одмора у августу не можете наћи посао. У ово време са једном платом је немогуће живети у Србији, нарочито са двоје мале деце. Што се ширења породице тиче, о томе не можемо ни да размишљамо када имамо само једно примање", каже мама Радмила Петровић.

Тачан број мама које су добиле отказ у време породиљског или трудничког одсуства није познат.

"Ове ситуације се не дешавају само у приватним фирмама. Држава је један од великих дискриминатора, нажалост, у овој сфери. Мајке не пријављују овакве случајеве често. Оне су, у ствари, једна врло рањива група и та ситуација када оне морају да брину и о малом детету и да се брину за посао, оне ће увек изабрати бригу о малом детету. То је, у ствари, проблем целе ситуације, и не могу да се изборе са правним системом или не знају који је правни лек", каже уредница родитељског портала Бебац Јелена Ћирић Николић.

Дискриминација мајки и последице

Закон штити мајке запослене на неодређено време. Отказ могу да добију само уколико не извршавају радне обавезе. Прво што послодавац мора да уради је да пошаље упозорење и објашњење, а то траје. У знатно лошијем положају су мајке запослене на одређено време. У њиховом случају послодавци могу само да им не продуже уговор.

"Ова дискриминација је тешка, њене последице су тешке. То ствара, наравно, несигурност. Несигурност радног места је, у крањем случају, један од одлучујућих фактора да ли ћете се одлучивати за дете, када већ причамо о мерама популационе политике. Не треба да се плаше, институција ће бити уз њих. Страх разумем, он је оправдан, он уопште није ирационалан, али једино тако можемо заједно и деловањем институција и подсећањем медија и осудом јавности да станемо на пут дискриминацији, али и свим осталим штетним појавама и повредама права", каже повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић.

У Министарству за рад кажу да, уколико послодавац донесе решење о отказу у току трудноће или породиљског одсуства, такво решење је ништаво, а новчана казна може да буде од 50.000 динара до два милиона.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи