Читај ми!

Баријере у запошљавању – младима са инвалидитетом нуде углавном ниже квалификоване послове

Годишње око 12.000 особа са инвалидитетом тражe посао. Само у Београду више од хиљаду. У Форуму младих са инвалидитетом кажу да се, упркос Законима, особе са инвалидитетом и даље суочавају са баријерама у запошљавању.

Напретка има, али не онолико колико би требало и не жељеном брзином. Упркос професионалним квалификацијама, на менаџерској позицији тешко је наћи особу са инвалидитетом. Пракса показује и да се у огласима за посао, особама са инвалидитетом углавном нуде ниже квалификовани послови, кажу у Форуму младих са инвалидитетом.

"Пре свега, ми и даље имамо изражене предрасуде и стереотипе у друштву. Сем тога, имамо непознавање од стране послодаваца и дан-данас 15 година након доношења закона да послодавци не знају које су то све врсте инвалидитета, не знају како да комуницирају са особама са различитим врстама инвалидитета, не знају шта значи прилагођавање радног места, напомиње Јована Кривокућа Миловановић, извршна директорка Форума младих са инвалидитетом.

У компанији која већ петнаестак година негује праксу запошљавања особа са инвалидитетом, данас ради око 350 таквих радника.

"Они се јако труде и учествују, изузетно су мотивисани и томе и друге подстичу да раде боље и брже. Имали смо спортски дан где су колеге са инвалидитетом такође присуствовале и учествовале у свим играма“, наводи Симона Митровић, амбасадорка за организациону културу компаније "Делез Србија".

Конкурс за најинклузивнијег послодавца

Форум за одговорно пословање и Смарт колектив уз подршку Ју-Ес Ејда, расписали су конкурс за најинклузивнијег послодавца у овој години.

На конкурсу који траје до краја месеца, оцењиваће се колико су компаније успеле да створе окружење за рад у коме су сви запослени прихваћени и укључени и имају једнаке шансе за напредовање без обзира на различитости.

Невен Мариновић, директор Смарт колектива указује на то да се компаније које крену тиме да се баве прошире и на неке друге сегменте, крену да се баве инклузивношћу у ширем неком смислу.

"Гледају каква им је структура (колектива), када је родна равноправност у питању, неке можда друге рањиве групе. Циљ ове награде је и промоција и давање примера другим фирама", наводи Мариновић

Пројекат "Посао по мери", усмерен на економско оснаживање особа са инвалидитетом, није намењен само њима већ и послодавцима, као и бољем посредовању између њих.

субота, 12. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи