Читај ми!

Широм Србије превентивни прегледи, грађани ће моћи да приме и сезонску вакцину против грипа

У здравственим установама широм Србије још једна акција бесплатних превентивних прегледа у оквиру које ће сви грађани моћи да обаве кардиолошке и уролошке прегледе, измере крвни притисак, ниво шећера у крви, ураде тумор маркере ПСА за мушкарце и ЦЕА, ЦА 19-9, и АФП, као и да ураде анализу просечног нивоа шећера у крви (hba1c ).

У оквиру акције превентивних прегледа, грађанима ће бити омогућено да приме сезонску вакцину против грипа.

Вршилац дужности директора института "Торлак" Дарија Кисић каже да је "Торлак" за ову сезону произвео вакцину идентичног састава, као онај што препоручује СЗО.

"Наша вакцина се састоји из три соја вируса грипа. Ради се о високо ефикасној, безбедној и квалитетној вакцини. Знамо да вирус грипа сваке године значајан разлог оболевања и умирања широм света, поготово у зимском периоду. Тако да је битно заштитити се од овога вируса и зато се ова вакцина практично препоручује готово свима", рекла је Кисић.

Вакцинација у домовима здравља званично почиње 7. октобра. Имунизација се спроводи са једном или две дозе вакцине, зависно од узраста, у складу са сажетком карактеристика лека, пред почетак сезоне грипа.

Министарство здравља је акцију превентивних здравствених прегледа обновило у мају ове године, у циљу ране дијагностике и превенције оболевања и од тада је прегледе обавило 205 хиљада грађана, којима је урађено више од милион појединачних прегледа, анализа или здравствених интревенција.

Листа здравствених установа које учествују у акцији, са детаљном врстом прегледа који ће бити обављани у свакој установи ће истакнуте су на званичној интернет страници Министарства здравља.

недеља, 06. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи