Читај ми!

Очи и уши копнене војске - шта је потребно за пријем у извиђачку јединицу

Расписани су конкурси за пријем припадника у оклопне и извиђачке јединице Копнене војске. Рок за пријаве је 15. октобар, а радна места су у Новом Саду, Сремској Митровици, Бачкој Тополи, Краљеву, Новом Пазару, Нишу, Куршумлији и Врању.

Када извиђачке јединице крену у акцију неутралисања терориста, све се одиграва изузетно брзо и што је неприметније могуће. Терен осматрају са земље, али и из ваздуха. Ове јединце опремљене су између осталог и квадовима и хамви возилима, а они који су њихов саставни део морају бити спремни на физичке напоре, сналажење на различитим теренима, борбу са хладним и ватреним оружјем.

"Извиђачка патрола зависи од задатка, креће се пешке или моторним борбеним или неборбеним возилима, то од сваког тражи висок ниво знања, вештине, обучености коју постижемо кроз рад у извиђачкој чети", каже војник.

Оштра селекција

За ове јединице могу да се пријаве они који су завршли војну обуку са оружјем, али и они који нису. Чека их провера здравствених, психофизичких и безбедносних услова. Селекција је оштра с разлогом.

"Извиђачке јединице изврашавају задатке у свим условима и критеријуми јесу већи, али ми настојимо с кандидатима да радимо да они достигну те стандарде који ми тражимо", каже капетан прве класе Недељко Шатара, командир извиђачке чете.

Када уђу у јединице чека их стална обука. Пролазе курсеве преживљавања у природи и у летњим и у зимским условима.

Бити неприметан

"Мој мотив је био патриотизам, хтео сам да будем део извиђачких јединица. Желео сам на најбољи начин да служим својој земљи, да користим опрему коју користе специјалне јединице у свету, да покажем и своје способносит", истиче војник извиђачке јединице. 

Извиђачке патроле, препади из заседе обављају се и уз употребу беспилотних летелица и вишенаменских уређаја за осматрање. Када је реч о методама камуфлаже, на располагању су им између осталог и такозвана џили одела, али и сопствена обука и сналажљивост.

Један од императива извиђачких јединица је неприметност. Очи и уши сваке војске, у копненој Војсци Србије су и једна од најбоље опремељених јединица.

недеља, 06. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи