Читај ми!

На Станфордовим листама најутицајнијих светских истраживача и 20 научника са Универзитета у Крагујевцу

На листама америчког Станфорд универзитета, међу 210.000 најутицајнијих светских истраживача, налази се и 90 научника из Србије. Рангирани су на две листе, на основу резултата постигнутих у каријери, и по броју објављених научних радова и цитираности.

Најбоље рангиран из Србије на Станфордовим листама најутицајнијих светских истраживача је професор емеритус, Иван Гутман.

Он је један од 20 начуника са Универзитета у Крагујевцу, чије име је на листама. Трећи пут у том друштву су и професори физике и билологије Природно-математичког факултета Светислав Савовић и Маријана Косанић. Само прошле године били су по 2.000 пута цитирани у научним радовима других истраживача.

"Наћи се у прва два процента на тој листи је рекао бих леп успех не само лични, него и успех и Универзитета и образовања уопште, и науке у целој Србији", истиче професор Савовић

Професорка Маријана Косанић каже да је част и задовољство наћи се на тако престижној листи.

"Трудићу се да и даље наставим да радим овим интензитетом да задржим позицију", каже професорка Косанић.

На своје колеге поносни су сви са крагујевачког Природно-математичког факултета.

"Укупно шестотро наших садашњих и бивших професора се појављује на једној од те две листе. Ја бих посебно истакла ову листу која се односи на читаву каријеру. Где се четворо наших професора појавило", каће деканка ПМФ у Крагујевцу Марија Станић.

То је подстрек за све на факултету, истиче професор Милош Ивановић, који каже да је још као студент сарађивао са професором Светиславом Савовићем.

Баш то је позитиван импулс и за будуће академце да марљиво уче и једног дана стану раме уз раме са својим професорима. За Универзитет у Крагујевцу то има вишеструки значај.

"То је један од параметара који нас, који нам подиже ранг на другим листама као што је Шангајска листа или као што је листа Times Higher Education, где се налазимо у самом врху у региону", каже ректор Универзитета у Крагујевцу Владимир Ранковић.

На Станфордовим листама је, поред истраживача из Крагујевца, и седамдесетак научника са београдског, новосадског и нишког Универзитета.

петак, 04. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи