Читај ми!

Црква у Лајонсу ново место окупљања чикашких Срба – имаће вртић, а од следеће године и школу на српском

Српска заједница у Америци добила је ново имање од којег се пуно очекује. Парохија цркве Светог Николе у чикашком насељу Брукфилд осветила је нову цркву у оближњем насељу Лајонс и ту се преселила.

Много веће имање и комплекс омогућавају и одржавање културних и спортских програма, али и отварање предшколске установе и основне школе.

"Вртић ће бити на српском и енглеском језику, за децу узраста од 2 до 6 година. Након тога, следеће године, 1. септембра, очекујемо отварање основне школе која ће на почетку бити до 4. разреда, а након тога и до 8. разреда", каже Милица Сибиновић.

Старешина храма, јереј Немања Тешић каже да су програме добили из Београда, а да су нешто и сами смислили како би било у складу са временом и осмишљено за децу која треба да очувају свој идентитет, веру и језик.

"Поготово што ме радује кад сам видио да су то све млади људи, да су то све млади брачни парови са много деце. Значи то је будућност наша српска и око чега ће да се људи окупљују, око ове цркве. На њима је будућност", каже Радомир Добрашиновић.

Родитељи су задовољни бројем секција и верују да из тога произлази веће дружење међу децом из српске заједнице.

Ипак, кажу да није лако да се очува српски језик и обичаји. 

"Хиљадима километара је далеко од Србије. Да будем искрен, веома је тешко. Прво је до нас, родитеља. За нас, родитеље, тешко је да одвојимо време од посла и обавеза да доведемо децу на фолклор, у цркву. Да би се то одржало, да би научили српски језик, морамо и кући да причамо српски", сматра Владета Марковић.

У парохији имају жељу да одржавају и јачају везе са Србијом, тако да већ постоји идеја да се организује гостовање фолклорног ансамбла из Крагујевца.

четвртак, 03. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи