Ваздушна пушка у погрешним рукама – ко гађа пролазнике у Београду

Узнемирујуће звучи вест да неко из ваздушне пушке пуца у пролазнике. Дешавало се, на жалост, то неколико пута последњих година у Београду и полиција је увек успевала да открије одакле је пуцано. После приче у јавности да се нешто слично дешава у Улици Отона Жупанчича, наша екипа отишла је тамо.

Вест да неко из ваздушне пушке пуца у пролазнике увек узнемири јавност. Дешавало се то, нажалост, неколико пута последњих година у Београду и полиција је увек успевала да открије одакле је пуцано. После приче у јавности да се нешто слично дешава у Улици Отона Жупанчича, екипа РТС-а отишла је на Нови Београд.

Суграђани које je екипа РТС-а затекла у Улици Отона Жупанчича кажу да су чули да је њихова комшиница повређена из ваздушне пушке, али нико не зна више детаља.

"Управник сам у две зграде у тој улици, чуо сам за то што се десило, али у разговору са станарима нико ништа није пријавио, није ми стигло било какво обавештење да се неко жалио, а ни друге колеге ми нису ништа рекле“, наводи професионални управнике зграде Ненад Радић. 

Полицијској станици на Новом Београду је крајем августа пријављен овај случај.

Шеф Одсека за сузбијање криминала у тој станици Дарко Павловић каже да су полицијски службеници на лицу места обавили разговор са повређеном женом.

"Утврдили су да има повреду руке, али није утврђено на који начин је дошло до повређивања, и госпођа је одбила медицинску помоћ. Само је била та једна пријава да је неко повређен из ваздушне пушке, ни пре ни после није било пријава да је неко погођен у Отона Жупанчича“, напомиње Павловић.

Пети случај за годину дана

Прошле године у августу повређена је жена на Бежанијској коси када је погођена, такође, из ваздушне пушке, потврдили су нам у полицији.

Полицијски службеници су изашли на терен, идентификовали нападача и против њега је поднета кривична пријава.

У мају је у Сарајевској улици мушкарац из ваздушне пушке погодио једанаестогодишњег дечака. Истог месеца повређена је и девојчица код Калемегдана, а 2021. непозната особа повредила је ђаке ОШ "Јанко Веселиновић".

Полиција може да покрене истрагу само када грађани поднесу пријаву. Лакше је када су у околини зграде, паркови, продавнице, јер у већини случајева постоје очевици.

Тешко утврдити починиоца

Ток истражних радњи којима се утврђује одакле је и како пуцано из ваздушне пушке не разликује се много од утврђивања околности када је неко погођен из ватреног оружја, кажу судски вештаци и стручњаци за балистику. Међутим, кажу, теже је закључити случај.

"Једино што је велика проблематика то је да се ту ради о пројектилу који је оловни, деформише се и ако се он задржи у телу, врло га је тешко, уколико и знате из ког оружја и имате га на располагању, да спојите пројектил и оружје“, објашњава судски вештак Зорица Суботић вештак

Проблем представља и то што мањи калибри ваздушне пушке могу да се купе у продавници оружја за 15.000 динара, само уз личну карту, док већи калибар мора да се пријави МУП-у.

Закон је исти као и за ватрено оружје. Ипак, стручњаци сматрају да би нека правила могла да буду измењена.

За кривично дело изазивање опште опасности предвиђена је новчана и казна затвора до пет година, а када се пуца из близине, и хитац из ваздушне пушке може да буде смртоносан.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи