Читај ми!

Завршен протест просветних радника, осим повећања зарада траже и већу безбедност

У многим школама у Србији данас није било наставе, због једнодневног штрајка упозорења, јер како наводе, просветним радницима нису испуњени захтеви из потписаног протокола са Владом. Премијер Милош Вучевић каже да просветари није требало да закажу штрајк између две рунде разговора и позива на наставак дијалога.

У Београду је у подне одржан протест у парку Мањеж, преко пута Министарства просвете.

Репрезентативни синдикати просвете нису прихватили предлог Владе о повећању плата од јануара за 12 одсто за наставнике и осам одсто за ненаставно особље.

Траже да се то повећање изједначи са просечном зарадом у Србији и да буде једнако за све запослене у просвети.

Траже и да се у договору с Владом предложене измене и допуне Кривичног законика, које предвиђају строже казне за нападе на наставнике, нађу на јавној расправи и да их Скупштина усвоји по хитном поступку.

Председник Форума средњих стручних школа и потпредседник радника у просвети Милорад Антић рекао је да су захтеви просветара који су изашли на улицу просечне плате у Србији и почетне плате наставника, промена коефицијента од другог до петог степена стручне спреме и измене Кривичног законика.

Премијер позвао синдикате да наставе разговоре

Премијер Милош Вучевић рекао је да просветари није требало да закажу штрајк између две рунде разговора.

а вас обавестим да је обустава у 37 посто школа потпуна обустава. Позивам синдикате да хитно наставимо разговоре. Изашли смо са конкретним предлогом и у односу на протокол из новембра 2023. испунили смо четири од пет обећаног“, рекао је Вучевић.

Премијер је рекао да ће највеће повећање у 2025. бити за просветаре, више него за полицију, здравство...

реба да причамо о враћању достојанства те професије, да буду вредновани, није то само питање примања, већ однос и родитеља и ђака према просветним радницима. Најављује измене Кривичног законика, што је претходно договорено са просветним радницима, који ће изменама закона до краја године добити статус службеног лица", каже Вучевић.

Ђукић Дејановић: Влада испунила 80 одсто захтева из протокола

Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић изјавила је да главни циљ просветара, који су данас одржали протест а део њих и обуставио рад, да се тежи ка изједначавању почетне плате у просвети са просечном платом у јавном сектору - јесте заједнички и добар циљ.

"У овом моменту јануарско повећање би заправо значило да плата почетника у просвети износи 94 одсто те просечне плате", рекла је министарка просвете.

Подсетила је да представници Владе имају дијалог са просветним синдикатима, а да је договор да састанке одржавају на сваке две недеље.

Министарка је навела да је Влада испунила 80 одсто захтева из протокола, из новембра прошле године.

Подсетила је и да у октобру почиње јавна расправа о измени кривичног законика, која ће обухватити статус запослених у просвети и која предвиђа строже санкције за оне који нарушавају безбедност просветних радника.

уторак, 17. септембар 2024.
10° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи