Руски патријарх Кирил писао поглавару Српске православне цркве Порфирију: Паљење крстова на КиМ гнусни чин

Патријарх московски и целе Русије Кирил упутио је писмо патријарху српском Порфирију у којем паљење композиције од три велика крста које су косовски Албанци извели на отварању Фестивала на рушевинама древне Улпијане код Приштине пре две недеље, назива богохулном и јефтином фарсом.

Патријарх Кирил је навео да је тај "гнусни чин" изведен на Косову и Метохији – "светој српској земљи, за чију дехристијанизацију се дуго и упорно боре непријатељи Крста Господњег и Светог Православља".         

"Са дубоком горчином сазнао сам за богохулну акцију коју су недавно извели косовски Албанаци на рушевинама античке Улпијане. Композиција од три крста, која подсећа на догађаје из свете историје на Голготи, јавно је спаљена на локалном фестивалу у јефтином перформансу", навео је патријарх Кирил у писму патријарху српском.       

Према његовим речима, отворено скрнављење Часног крста – изазов је за све хришћане и вређање њихових осећања: и православних и католика, међу којима има и косовских Албанаца.       

У писму како је навео, љубљеном брату, патријарх Кирили је подсетио да деца руске цркве чувају сећање на велики број српске браће и сестара који су убијени или прогнани са свог огњишта, на хиљаде порушених крстова и споменика на српским гробљима, на стотине цркава и манастира Цркве Светог Саве, оскрнављених, спаљених или дигнутих у ваздух.       

"Увек се молим за добро здравље Ваше Светости и за снагу Вашем христољубивом стаду, које трпи зулум и тугу у земљи Старе Србије. Нека Отац милосрђа и Бог сваке утехе заштити децу вашу и обрише сваку сузу са очију њихових чувајући их од сваке недаће", написао је патријарх Кирил.

Епархија рашко-призренска саопштила је раније да је с дубоким узнемирењем је примила вест да је Фестивал Улпијана, који се одржаво у археолошком парку древног римског града Улпијана поред Грачанице почео неопаганским чином у којем су запаљена три велика крста, што је изазвало огорчење међу верницима и пробудило сећања на страшна времена прогона хришћана и уништавања српских светиња на Косову и Метохији.

недеља, 15. септембар 2024.
11° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи