Млеко као код баке на селу – које су предности млека из млекомата у односу на оно из тетрапака

Упркос широком избору хране у граду, сигурно сте много пута чули да парадајз нема исти укус као онај са села и да млеко није ни близу оном које су пили у детињству. Већ неко време постоји могућност куповине крављег и козјег млека на млекоматима које је стигло директно са фарме. Осим тога што има више масти од оног из тетрапака, како можете бити сигурни у његову исправност?

Марко Крсманчић каже да се млеко мења сваког или сваког другог дана зависи од потреба и колико се млека прода. Овај млекомат са козјим и крављим млеком има капацитет 200 литара. То су дневни капацитети, није случај да се сваки дан да се та колчина прода, додаје Крсманчић.

Али има још начина да дођете до свежег млека и то на пијацама. Ако га наручите код продавца млечних производа, донеће вам литар-два.

Љиља Миловановић, која прерађује и продаје млеко на пијаци, наводи да нема свеже млеко у сталној поставци, али је раније доносила купцима.

„Моје сталне муштерије кад инсистирају да им донесем млеко, морам да им објасним и како се млеко кува. Мора да буде посебан суд, наквашен водом, мора млеко да се скува брзо”, објашњава Миловановићева.

Домаће млеко је скупље, али и много калоричније од оног у радњама

Асистент на предмету производња и познавање млека на Пољопривредном факултету Стефан Степић напомиње да млеко које се налази у млекоматима има већи проценат масти у односу на оно у тетрапаку које је стандардизовано.

"Велики системи морају да одраде стандардизацију, купцима би био проблем једног дана купе млеко са четири одсто млечне масти, следећег са 4,2 одсто, наредног дана нешто мање", наглашава Степић.

Поступак контроле

Млекомате контролише републичка ветеринарска инспекција.

"Оно што је важно за овај начин продаје је да не дође до нарушавања температурног режима од фарме до крајњег потрошача. Самим нарушавањем температуре имамо обустављену продају.", каже Марина Пешић, републички ветеринарски инспектор .

Млеко из млекомата истог дана кад се купи, мора да се прокува па можете и кајмак да покупите. У фрижидеру може да се чува четири дана, али сигурни смо да се попије много брже.

понедељак, 28. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи