Четири просветна синдиката најавила протест за 16. септембар

Представници четири просветна синдиката најавили су за 16. септембар у подне протестни скуп. Окупљају се пошто, како наводе, пошто нису испуњени захтеви из потписаног протокола са просветним радницима и позвали су и родитеље да им се придруже у "борби за бољу будућност ваше и наше деце".

Унија синдиката просветних радника Србије, Синдикат образовања Србије, Грански синдикат просветних радника Србије "Независност" и Синдикат радника у просвети Србије су најавили протестни скуп за 16. септембар. Како су истакли, окупиће се у подне у парку Мањеж у Београду.

У саопштењу у којем се обраћају родитељима, навели су да су сазнали да документ који је држава потписала са просветним радницима неће бити реализован, као и да они озбиљно раде и схватају одговорност сваке своје одлуке и сваке речи коју изговарају у учионици.

"Ми смо људи који озбиљно раде и који схватају одговорност сваке своје одлуке и сваке речи коју изговоримо у учионици. И баш зато што смо свесни да две године после насиља у Трстенику, и годину и по дана од стравичне трагедије у Рибникару наша деца и даље улазе у небезбедну школу, одлучни смо да их заштитимо. Штитећи их од насиља ми их штитимо и од лажних обећања, од неиспуњених обавеза, неодржане речи. Понедељак 16. септембар биће дан када ћемо сви стати и последњи пут упозорити Владу да је дужна да испуњава све своје обавезе, да јој школа и будућност наше деце постану приоритет, а не питање које се сме одлагати из месеца у месец из године у годину", наводи се, између осталог, у саопштењу.

Позвали су и родитеље да им се придруже "у борби за бољу будућност ваше и наше деце".

"У понедељак 16. септембра нећемо држати часове у учионици! Држимо велики јавни школски час на трговима", поручује се у саопштењу четири просветна синдиката.

Независни синдикат просветних радника Србије у "белом штрајку"

Независни синдикат просветних радника Србије саопштава да не учествује у обустави рада у школама 16. септембра. Позивају све запослене да се придруже "белом штрајку". То подразумева да наставници до 11. октобра неће уписивати оцене у електронски школски дневник.

Објашњавају да оцене укидају због тога што су оне, како наводе, најчешћи повод вербалног и физичког насиља над запосленима у образовању, све док не буду адекватно заштићени. Како је раније објашњено, ако власт не предузме ништа за испуњење захтева свим ученицима ће бити уписана по једна петица.

петак, 13. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи