Вучевић: Више од две милијарде динара уложено у Хиландар од 2004. године

Председник Владе Србије Милош Вучевић присуствовао је вечерас у Сремској Каменици донаторској вечери поводом обнове манастира Хиландар, поручивши да је од 2004. до данас уложено више од две милијарде динара у ову светињу.

"Нема духовне обнове без највеће светиње, која без прекида ради више од осам векова. Поносно могу да кажем пред вама, од 2004. до данас, више од две милијарде динара је уложено у манастир Хиландар. Ове године имамо буџет од 90 милиона динара и не стајемо с овим", истакао је Вучевић на донаторској вечери коју је организовао бивши кошаркаш Дарко Миличић.

Према његовим речима, није први пут да обнављамо манастир Хиландар, будући да је, у не тако давној историји, било много изазова, као и да је почетком 20. века претила опасност да Хиландар изгуби свој карактер српског манастира, подсећајући да је тада Краљевина Србија препознала и разумела шта мора да уради, те је смогла снаге и вратила манастир тамо где треба да буде.

Вучевић је истакао да се мора сачувати богатство које чува манастир Хиландар и додао да Србија, обновом Хиландара, показује да се не обнавља само инфраструктурно, кроз раст плата и пензија, већ и кроз духовну обнову и враћање самој себи и свом идентитету.

Данас, после великог пожара, заједнички га обнављамо, рекао је Вучевић.

"Надам се да ћемо показати јединство државе, народа и цркве, што нам је преко потребно у овим временима, поготово на Косову и Метохији, али не само тамо. Кад Србија иде путем Светог Саве и кад знамо да је светионик на Егејском мору, Србија не може да залута", поручио је Вучевић.

Премијер је захвалио Дарку Миличићу на организацији ове донаторске вечери, наводећи да ко год може треба да посети манастир Хиландар, поштујући сва правила.

уторак, 10. септембар 2024.
17° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару