Читај ми!

Један студент уписао смер за наставника хемије, ко ће да предајe деци у школама

Ове године, у првом уписном року на Природно-математичком факултету, на смеру наставник хемије уписан је само један кандидат. Слично је и на другим смеровима и факултетима који школују наставнике. С друге стране, неки наставници раде и у две школе да би имали пун фонд часова.

Наставница хемије Наташа Цветановић три године упоредо ради у две школе. Једна је у Раковици, друга на Петловом брду.

"Када устанем прво морам да погледам распоред, да видим у којој сам школи, која сам смена. Једна школа ради пре подне, друга поподне, па се онда смене мењају. Није ни мало лако, али сналазим се", каже Цветановићева.

Основне школе се годинама суочавају са недостатком наставника математике, физике, хемије и информатике. То показују и подаци Националне службе за запошљавање. У Београду су на бироу тренутно само четири наставника математике и исто толико физике.

"Укупно имамо 187 незапослених наставника разредне наставе, међутим овај број се мења нарочито ће се променити сада зато што велики број наставника који су завршили мастер раде на заменама у школама. Неки раде чак и неколико година, раде школску годину, па онда дођу код нас на евиденцију, буду незапослени три месеца и поново почну да раде", каже Драгана Повреновић из Националне службе за запошљавање.

Директор ОШ "Никола Тесла" Станислав Стевуљевић рекао је да се буквално сналазе, запошљавају на одређено време инжењере који су кадри и вољни да раде у школи.

"Тренутно имамо грађевинског инжењера који је иначе наставник техничког. У међувремену се преквалификовао па сам због потребе наставе математике њу пребацио да предаје математику, а на њено место је дошла наша бивша ученица која је завршила архитектуру тако да она предаје технику и технологију а имамо још две колегинице које су такође инжењери", каже Стевуљевић.

Наташа ипак каже да зна сва имена ученика и у једној и у другој школи. Неко би се жалио што на посао мора са једног места на друго.

"Сасвим случајно сам почела да радим у школи тако што сам пердала диплому на биро и звали су ме у школу у року од једног дана. Тако да сам почела да радим, међутим свидело ми се то и сада искрено не бих мењаала овај посао без обзира на све услове, какви год да су. Овај посао радим из љубави према деци и то ме испуњава", каже Наташа Цветановић.

У јуну ове године најављено је да ће више од 1.300 наставника бити примљено у стални радни однос. Много је оних који и даље чекају тај статус и нису задовољни платом. Зато, као и Наташа, или раде у две школе, путују с једног краја града на други, како би имали пун фонд часова или после школе држе приватне часове. Ипак, има и оних који су у потпуности одустали од овог позива.

"Када нам један наставник оде на боловање и посебно када су те краткорочне замене од месец дана, апсолитно је немогуће наћи одговарајућу замену. Тренутно имамо потребе за једним учитељем, учитељицом у продуженом боравку - не преко града, него регуларна државна плата. Једноставно не можемо да нађемо замену за два месеца тако да ћемо ту вероватно морати да запослимо неког наставника друге струке", каже директор ОШ "Никола Тесла" Станислав Стевуљевић.

Све је мање младих који су заинтересовани да раде као наставници. Ове године, у првом уписном року на Природно математичком факултету, на смеру наставник хемије уписан је само један кандидат.

среда, 11. септембар 2024.
18° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару