Читај ми!

Магловита будућност Мегатренда – шта ће бити са студентима после одузимањa дозволе за рад

После одлуке Министарства просвете да одузме дозволу за рад Универзитету Мегатренд, власник те институције поднео је жалбу. Из Министарства уверавају студенте факултета да немају разлога за бригу.

Још није почео испитни рок, па испред Универзитета Мегатренд нема студената. Има их на друштвеним мрежама – где воде полемику о томе шта ће бити с њиховим школовањем. Министарство просвете појаснило је своју одлуку.

"Законом о високом образовању прописано је да ће министар просвете на предлог Националног савета за високо образовање у року од 30 дана од дана престанка рада установе, донети акт којим се обезбеђује завршетак студија студентима те високошколске установе", саопштило је Министарство просвете.

На ту, како кажу, неочекивану одлуку, Мегатренд је поднео жалбу.

Власник и ректор Мегатренд Мића Јовановић наглашава да очекује да се случај реши по правди и важећим прописима.

"Сматрам да је разлог овакве одлуке за одузимања дозволе Мегатренд универзитету баналан и односи се на кашњење од неколико недеља са прилагањем документације и тражењем нове реакредитације“, истиче Јовановић.

Осим Мегатренду, дозвола је одузета и београдској Високој школи модерног бизниса. Од почетка године, још пет факултета остало је без дозволе за рад.

Треба ли студенти да брину

Министарство просвете тврди – студенти не треба да брину.

"Трошкове завршетка студија сноси високошколска установа којој је одузета дозвола за рад. Високошколска установа којој је одузета дозвола за рад може поднети захтев за издавање нове по истеку рока од годину дана од достављања решења о одузимању дозволе за рад", саопштило је Министарство просвете.

Само у Београду има око 40 приватних факултета, у осталим градовима бише од 30. Један од најпознатијих је Мегатрнед, о чијем раду је било много спекулација – од лажних диплома и доктората, до статуса самог универзитата.

Министарство просвете је 2014. године установило да је докторат из Лондона ректора Миће Јовановића лажан.

Власник Мегатренда је затим поднео оставку на ту функцију, али се на чело Мегатренда вратио три године касније.

субота, 07. септембар 2024.
19° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару