Ђукић Дејановић: Нова повећања плате за наставнике, оцена из владања у збиру за успех

У више од 1700 основних и средњих школа ући ће око 538.000 основаца и око 240.000 средњошколаца. Према подацима Министарства просвете, у овој школској години први пут ће у клупе сести око 64.000 првака. О новој школској години, повећању плата за наставнике, али и о њиховој безбедности за РТС је говорила министарка просвете Славица Ђукић Дејановић.

Славица Ђукић Дејановић пожелела је ђацима и наставницима срећан почетак нове школске године и као један од примарних циљева истиче њихову безбедност.

"Ова школска година ће заиста бити посвећена врло конкретним питањима решавања безбедности запослених. Наставници запослени у просветним установама имаће исти статус као адвокати. Санкције за евентуалне агресивне, непримерене поступке према запосленима у образовању биће знатно строжије него што је то за сваког од нас", рекла је Ђукић Дејановић.

Као и у већини претходних година, наставници су и за ову најавили неки облик штрајка незадовољни њиховим статусом и примањима.

"Ми смо у 2023. години направили један протокол са репрезентативним синдикатима просвете и највећи број садржаја тог протокола је реализован. Он се огледао у томе да разредне старешине немају само четири одсто веће плате и примања него они који то нису, седам одсто је сада", подсетила је министарка просвете. 

Најавњена су и значајна повећања плате.

"Од јануара 2023. до јануара 2024. године прмања су повећана за 31 одсто. Сада на те повећане плате планира се да повећање за просветне раднике буде за 50 одсто веће него за повећање у било којој другој области. Тежимо ка томе да када почетник почне да ради у образовној установи, треба да има плату каква је просечна у осталим ресорима", истакла је Ђукић Дејановић.

Реформе за бројност ученика и оцену из владања

Реформе у просвети огледају се у ограничавању броја ученика за први разред.

"У првим разредима број ученика не треба да пређе 28, то даје могућност бољег квалитета рада. Индивидуални приступ детету је могућ када је мањи број деце", рекла је Ђукић Дејановић.

Новитет је и да ће оцена из владаља ући у коначан збир за успех.

"Сви треба да скренемо пажњу на оцену из владања, психолози, педагози, учитељи, разредни старешина и родитељи како да дете поправи нешто што у његовом понашању није адекватно. Што пре поправити оцену владања, то значи да смо тимски успели да дамо подршку детету", нагласила је министарка правде.

Родитељи често од деце имају превелика очекивања, који се огледају и по питању успеха у школи. Оцена испод петице вреднује се као неуспех.

"Жеља да дете има петице је најчешће нека неостварена жеља или фрустрација родитеља. Детету треба дати могућност да напредује, да се такмичи само са собом и да из дана у дан, из недеље у недељу показује један прогрес. То је петица. Деци треба да шаљамо поруку да заволе оно што раде. Њихов посао је учење", нагласила је Ђукић Дејановић.

Почетком нове школске године ученици првог и друог разреда имаће и читанку. Министарка просвете наводи да ће имати доста сликовних порука из области историје и књижевности.

понедељак, 02. септембар 2024.
30° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару