Читај ми!

Сведок једне епохе спреман за нове странице историје – Плава дворана Центра "Сава" сутра отвара врата

Завршена је обнова "Плаве дворане“, а тиме и Центра "Сава" – највећег конгресног, културног и пословног центра у Југоисточној Европи. Отварање је сутра, а "Делта холдинг" је у обнову уложио 120 милиона евра.

Од самита ОЕБС-а и Несврстаних, преко састанака ММФ-а и по многима преломног тренутка распада Југославије – 14. конгреса Савеза комуниста 1990. године – Плава дворана сведок је једне епохе која је у њој и стварана. Била је и место одржавања ФЕСТ-а, Бемуса, Битефа, Београдског џез фестивала. Захваљујући реконструкцији исписиваће нове странице историје.

"Она је круна нашег трогодишњег рада. Видећете да је њен колорит остао препознатљив, али сада са увећаним капацитетом од 4.050 места, што је за 400 места више него раније. Унапредили смо аудио-визуелни доживљај и она сада има и највеће 3Д биоскопско платно", каже Ангелина Некић, потпредседница "Делта Холдинга".

Плава доврана је највећа концертна, конгресна, позоришна и биоскопска дворана, каже Некићева и додаје да им је задовољство да је врате Београду и Београђанима.

Посебна пажња била је посвећена комфору, сценским и аудио ефектима. За акустику сале била је задужена позната француска кућа "Л-акустик", а расвета је прилагодљива у зависности од догађаја. Важну улогу има и фоаје дворане који може да угости 3.000 посетилаца.

"Неки од догађаја, само до краја године су, Хосе Карерас после 40 година нам се враћа, Баљшој театар, ту је и Лондонска краљевска филхармонија и многи други и, наравно, бројни извођачи и звезде по којима је Центар 'Сава' и познат", наводи Некићева.

По броју међународних конференција и конгреса, Србија се сврстава међу 50 земаља. Отварањем Плаве дворане испуњавају се услови за организацију великих конференција и конгреса и додатни раст те гране туризма.

"Конгресни туризам је од великог значаја, зато што значајно утиче у укупном девизном приливу од туризма зато, што пословни посетиоци далеко више троше док су на дестинацији и у том контексту је битно да додатно улажемо у конгресни туризам", каже Марија Лабовић, директорка ТОС-а.

Процене су да ће се улагања у Центар "Сава" исплатити за 18 година, а отварање је у сутра, 3. септембра. После тога – почињу и први концерти.

понедељак, 02. септембар 2024.
21° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару