Читај ми!

Родитељи ђака првака имају право на слободне дане, али питају се и послодавци

Пред почетак школске године, уобичајено, највећу трему имају родитељи. Нарочито ако у кући имају првака. Закон о раду даје могућност да родитељи са децом проведу прве школске дане, али да ли ће се та могућност искористити, питају се и послодавци.

Учитељица, књиге, школске клупе, час од 45 минута - све су то новине за ђаке прваке.

"Тај дан треба да прође весело, да родитељи имају афирмативни однос према школи и образовању, али да се детету стави до знања да га чекају неке нове обавезе, активности", каже психолог у Основној школи "Кнегиња Милица" Татјана Костић.

Објашњава да то може бити својеврстан стрес и за децу и за родитеље, али да то треба позивитно посматрати јер је реч о великој промени за дете.

Да би се прваци лакше навикли на промене, важно је да родитељи буду уз њих, а за то им је потребно да одсуствују с посла.

Прва два дана школске године слободни за родитеље ђака првака

Закон о раду предвиђа право на плаћено одсуство и у случају поласка детета у први разред основне школе и предшколску установу.

Слободна су прва два школска дана и за то постоји посебна процедура.

Директор ОШ "Кнегиња Милица" Дарко Егер каже да су се у школи више пута сусретали са државним установима из здравства, школства, војске, полиције...

"Родитељ дође у школу, покаже да је дете уписано. Свако уписано дете у школи има свој протокол, односо редни број протокола. Затим се са тим оде у своју радну јединицу, и на основу тога му се изда та потврда“, објашњава Егер процедуру.

То право имају и запослени у приватним компанијама, али само ако је то предвиђено колективним уговором фирме.

Ако није, запослени морају да рачунају на разумевање послодавца, објашњава почасни члан Уније послодаваца Србије Небојша Атанацковић.

"Уговор о раду нисам сигуран да предвиђа тако детаљне ствари, он је глобалан", каже Атанацковић.

Објашњава да велики број ствари није применљив у свим случајевима и да би било добро да то буде на прагу доброг односа послодавца и запосленог.

"Да је то нешто што би се подразумевало да се то спорводи, јер се ради о ђацима првацима и да је то један мали празник за друштво, за родитеље па тиме и за послодавца", истиче Атанацковић.

Законе треба увек поштовати, па би било добро да се и овај поштује, без обзира на колективне уговоре, јер је ђацима првацима, првих дана школе родитељска подршка најбитнија.

четвртак, 29. август 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару