Читај ми!

Само ове године 325 особа страдало на путевима у Србији, посебан апел возачима пред 1. септембар

У понедељак касно после подне још једна особа погинула је у тешкој несрећи код Ивањице, а у Београду је оборен мотоциклиста. Све чешће су информације о саобраћајним несрећама, неретко са трагичним исходима. Уочи почетка школске године то изазива забринутост, пре свега родитеља. Неопходна је реакција и надлежних институција, али и повећање пажње возача.

Од почетка године на путевима у Србији живот је изгубило 325 особа. Као путници у аутомобилу погинуло је четворо деце. С почетком нове школске године, апел Агенције за безбедност саобраћаја упућен је и возачима и родитељима.

В. д. директора Агенције за безбедност саобраћаја Бранко Стаматовић апеловао је на све родитеље да са децом прођу путеве од куће до школе, да прођу кроз неке критичне ситуације, кроз раскрснице.

"Апелујемо и да заједно пређу преко улице, да ли је то на семафору, да ли је то на пешачком прелазу, да деци укажу на опасности уколико постоји неки велики инфраструктурни проблем, имамо времена да обавестимо и локалну самоуправу да то нешто исправимо, али је неопходно да разговарамо са децом", рекао је Стаматовић.

Кривци најчешће млади, под дејством алкохола

Велика брзина, дрога и алкохол најчешћи су узроци саобраћајних несрећа. Жртве су, због туђе бахатости, недужне особе, а кривци у великом проценту млади људи – возачи са пробном дозволом или без ње, под дејством алкохола.

"Што се тиче начина пијења, употребе коктела, брзине пијења, ту је, ја мислим, ситуација свима јасна, и да су млади далеко мање отпорни када је у питању брзи унос великих количина алкохола и брзо долази до клиничке слике алкохолисаности", обашњава др Томислав Режић из Националног центра за токсикологију ВМА.

Могу ли драконске казне да побољшају статистику

Повећан број саобраћајних несрећа, погинулих и повређених захтева реакцију и надлежних институција.

Министар полиције Ивица Дачић истиче да треба размотрити шта је то што може да се предузме, када је у питању нови закон о безбедности саобраћаја, како би се смањио број несрећа, нарочито оних са смртним последицама.

"Иначе, лето је период када је то дупло више него што је у другим месецима, али очигледно је да, сви наравно кукају и жале се када саобраћајна полиција кажњава, али опет, са друге стране, питање је шта урадити и да ли се уопште нешто може урадити осим драконских казни", рекао је Дачић.

У јулу и августу у Србији је у саобраћајним несрећама погинуло 48 особа више него у истом периоду прошле године.

уторак, 27. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару