Читај ми!

Немар, намера или несрећан случај – како се утврђује узрок пожара

Осам станова изгорело је у четвртак у Влашићкој улици на Палилули. Сви станари су се иселили и траже помоћ. Такве вести, нажалост, нису тако ретке у последње време. Оно што овај догађај чини другачијим јесте чињеница да је комшија, који је изазвао пожар, то и признао. Екипа РТС-а распитивала се којим путем иде истрага и који трагови дају одговор на питање шта је узрок пожара.

Изгорело је осам станова у два улаза. Ватрогасци су спречили да изгори цела надградња, а професионални управник је обезбедио цистерну.

Саша Проковић, један од станара, каже да је у тренутку када је букнуо пожар излазио из зграде да баци ђубре.

"Човек који је запалио стан рекао ми је: немој да зовеш ватрогасце и полицију, запалио сам стан", прича Проковић.

Центар за социјални рад му тражи смештај. То што му је стан осигуран неће му много помоћи, јер је изгорео кров зграде.

"Осигурање ће да плати кречење, али не може да плати кров", објашњава Проковић.

Пожар у Влашићкој, паљењем свог стана, изазвао је комшија који је то и признао. Сада се испитује његова урачунљивост, што ће утицати на казну, саопштио је Први основни суд.

Питање које је за сада без одговора је зашто је изгорела зграда у Крунској улици у Београду, која је напуштена деценијама, без уређаја, инсталација, станара. Да ли је пожар подметнут или је ту било бескућника и како то доказати?

Прво се отклања сумња на техничко-технолошке разлоге

Судски вештак за електроуређаје и пожаре Драган Стевановић каже да се прво отклања сумња на све техничко-технолошке разлоге.

"Потом разматрам могућност немара корисника или власника, а после тога, наравно, и неку субверзивну делатност или подметање пожара", наводи Стевановић.

Укључена пегла, рингла близу завесе или кревета. Да ли је неко заборавио или то намерно учинио? И шта је траг на згаришту после силне воде и пене коју употребе ватрогасци? Цела скала претпоставки се елиминише до сумње да је пожар подметнут.

"Раде се и лабораторијске анализе неких трагова којих има ако постоји сумња на неке супстанце, на пример нафтне деривате и слично. Ређе има пиротехничких средстава, углавном се подметнути пожари раде бензином, односно нафтним дериватима", истиче судски вештак.

Искусни пиромани и њихове намере

Немарни смо, заборавни кад укључујемо уређаје, дотрајале су инсталације, грађевинци не прате техничку документацију, прописи су стари. Све то отежава истрагу. А где се подмеће ватра?

"Тамо где је највеће пожарно оптерећење, односно где су лако гориве материје и да ће брзо да се развије пожар. Наравно да неће посути бензин по неком бетону, иако и ту може да се развија, али ће запалити неки текстил, дрво, нешто слично. Довољна је флаша бензина и да (ватра) оде даље", објашњава Стевановић.

Има искусних пиромана, а циљ подметања је да се изазове општа опасност или оствари интерес.

Зависно од опасности, штете, повређених или настрадалих, тужилац покреће истрагу, а може је покренути и власник имовине.

Вештак за пожаре каже да на суду није лако доказати да је ватра подметнута, па и када је позадина позната. Пракса показује да пожари изазивају велику штету и да су ефикасни у остваривању нечије лоше намере.

уторак, 27. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару