У новосадском водоводу утврђено присуство нематода, нема утицаја на здравље људи

Институт за јавно здравље Војводине урадио је биолошку анализу воде за пиће узорковану из резервоара Фабрике воде у Новом Саду и утврдио је присуство нематода, али не у великом броју, што, како кажу, нема утицај на здравље људи. Институт ће наставити са редовном контролом воде за пиће.

Институт за јавно здравље Војводине саопштио је да је утврдио присуство нематода у контролисаном узорку воде за пиће узетом 20. августа из резервоара фабрике воде ЈКП “Водовод и канализација” Нови Сад.

"Нематоде се у пречишћеној води за пиће могу наћи као последица техничких проблема који могу настати од изворишта до резервоара. Оне немају директан утицај на здравље, али њихово присуство у већем броју, што у овом узорку није случај, може да узрокује промену изгледа, мириса и укуса воде, када се не препоручује за пиће", објашњавају из Института.

Како наводе, о резултатима анализе обавештени су произвођач и све надлежне институције и препоручено је спровођење техничко-технолошких мера.

Истичу да ће додатне микробиолошке и физичко-хемијске анализе узорака воде узетих у току данашњег дана су у току, а комплетни резултати ће у најоптималнијем року бити достављени свим надлежним институцијама и заинтересованој јавности.

"Институт за јавно здравље Војводине ће наставити са редовном контролом воде за пиће из мреже новосадског водовода на 18 мерних места дуж целе дистрибутивне мреже ЈКП 'Водовод и канализација'. У истим узорцима ће ванредно бити контролисана и биолошка исправност воде за пиће, до стабилизације ситуације", истиче се у саопштењу.

Напомињу да последњи завршени резултати контроле здравствене исправности воде за пиће из резервоара ЈКП "Водовод и канализација" Нови Сад и њихове дистрибутивне мреже, за 18.08.2024. године, указују на микробиолошку исправност.

"До сада није утврђен повећан број оболелих од цревних заразних болести у Граду Новом Саду, а Институт за јавно здравље Војводине ће у циљу обезбеђења високог нивоа заштите живота и здравља људи спроводити појачан епидемиолошки надзор", додаје се у саопштењу.

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић је јуче наложио хитно испитивање квалитета воде за пиће из градског водовода, а поводом навода у појединим медијима како је иста неисправна.

Истовремено, он је рекао да захтева од свих релевантних и овлашћених служби да промптно приступе утврђивању чињеница, и одмах их саопште јавности, како би се отклониле све недоумице.

Јавно комунално предузеће "Водовод и канализација" одбацило је наводе о загађењу пијаће воде у Новом Саду и најавило поступке против оних који су "износили неистине и узнемиравали јавност".

уторак, 20. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару