Читај ми!

Појачан надзор нуклеарки због Запорожја – да ли је Србија спремна у случају катастрофе

Маја Еремић Савковић из Директората за радијациону и нуклеарну безбедност и сигурност Србије рекла је за РТС да у протеклих 48 сати није дошло до повећања нивоа радиоактивности у нуклеарној електрани у Запорожју, Европи и нашој земљи. Светска јавност сматра да нуклеарке треба изместити из ратних дејстава, истиче Еремић Савковићева. Напомиње да широм Србије постоји преко 30 станица за мерење радијације и указује на важност тачних и правовремених информација.

Пожар који је у недељу избио у нуклеарки "Запорожје" забринуо је цео свет. Иако су надлежни саопштили да је зрачење у границама нормале, тензије појачавају чињенице да је то највећа нуклеарна електрана у Европи.

Наш Директорат за нуклеарну безбедност је у сталном контакту са Међународном агенцијом за атомску енергију (ИАЕА), чији је члан и Србија. 

Маја Еремић Савковић, начелница у Директорату за нуклеарну безбедност Србије, рекла је за РТС да на основу последњих званичних извештаја Директората у протеклих 48 сати није дошло до повећања нивоа радиоактивности у нуклеарки у Запорожју, Европи и нашој земљи.

"И даље контролишемо радиоактивност у ваздуху путем мерних станица у нашој земљи. Догађај који се десио у недељу, у касним вечерним сатима било је евидентирање дима у делу нуклеарке у Запорожју, који није могао да утиче на нуклеарну сигурност електране и да доведе до катастрофалних догађаја и акцидената", указује Еремић Савковићева. 

Напомиње и да према свим извештајима ИАЕА, ниво радиоактивности није био повишен.

Према њеним речима, овакав догађај, имајући у виду да се нуклеарке налазе у подручју ратних дејстава, утиче на њену безбедност, што треба избећи.

"Међународна јавност стално наглашава да нуклеарне електране треба о изместити из самог сукоба, ако је то могуће", подсећа Еремић Савковићева.

Појачан надзор 

Директорат и међународна јавност, од почетка ратних дејстава, од фебруара 2022. године, интензивно размењују информације и анализирају ситуацију у Украјини – радијациону и нуклеарну сигурности и безбедности на територији Украјине, каже начелница у Директорату.

роцењујемо на који начин би било какав акцидент на тој територији могао да утиче на радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност наше земље. Интензивно пратимо ниво радиоактивности у животној средини, путем нашег редовног мониторинг“, објаснила је Еремић Савковићева. 

Истиче да интезивно прате мерења дозе гама зрачања у ваздуху и радиоактивност зато што би се, у случају да дође о нуклеарног акцидента, ширили путем кретања ваздушних маса и падавина.

Реактори у фази хладног гашења

Нуклеарка Запорожје не ради, али у њој је ипак и нуклеарни материјал и нуклеарни отпад, па се поставља питање колико су заштићени.

"Све активности нуклеарке су у протекле две године сведене на минимум. Реактори су у фази хладног гашења. Предузете су све сигурносне и безбедносне мере како би се ублажио било какав потенцијални акцидент", додаје гошћа Дневника

Маја Еремић Савковић указује и да нуклеарку у Запорожју прати низ других постројења. 

"Имајући у виду досадашње искуство и праћење рада у електрани, све сигурносне и безбедносне мере примењују се редовно. До сада није дошло акцидента, али треба пратити ситуацију и изузети ако је могуће нуклеарне електране и друге радијационе објекте из ратних дејстава", истиче Еремић Савковићева.

Спремност Србије у случају акцидента

Маја Еремић Савковић каже да Србија има и симулације на могуће акциденте у нуклеарки и сматра да је наша земља спремна у великој мери на такве ситуације.

остоје одређени капацитети којима располажемо у регулаторном телу. Ту је и наша стручна јавност и лабораторије које су подршка приликом доношења одлука. Низ информација је потребно да бисте донели одлуку које мере треба применити како би заштитили живот и здравље наших грађана", рекла је Еремић Савковићева

Према њеним речима, последњих годину и по дана постоји специфичан програм који има могућност процене кретања радиоактивног облака, те дозе коју би примило наше становништво ако би дошло до акцидента приликом кога би се ослободиле радиоактивне супстанце у животну средину.

"Тај програм који поседујемо, једна је од додатних информација при доношењу одлука. Ту је и комуникација са међународном заједницом,те  наши системи мерења дозе гама зрачења у ваздуху, лабораторије које би мериле радиоактивност на територији  земље“, објашњава Еремић Савковићева.

Указује и да да приликом самог акцидента или информације да је дошло до њега, већ се у напред примењују мере заштите за наше становништво

Мерне станице широм Србије

Инсталиране су нове мерне станице за мерење радијације широм Србије, а укупно их има 31.

"Имамо четири нове станице које указују који радио-нуклеиди су у ваздуху, као и једнукоја мери радиоактивност аеросола. Од седам које смо имали у протеклом периоду, сада имамо преко 30, где можемо добити овакве податке. Углавном је цела површина наше земље покривена, са акцентима на делове који су ближи нуклеаркама у нашем окружењу", наводи гошћа Дневника и додаје да су то Мађарска, Бугарска, Румунија.

Остало је да се инсталира још једна станица која би мерила радиоактивност реке Дунав и на тај начин би додатно контролисали радиоактивност те реке, која је низводна од нуклеарне електране Пакш.

Страх од радијације 

Маја Еремић Савковић каже да се наше становништво плаши свега што не можемо да осетимо нашим чулима на уобичајан начин. 

вако коришћење извора у складу је са процедурама и законским прописима. коришћење нуклеарки које ми немамо, дају позитиван допринос нашем животу, имајући у виду да се извори зрачења користе у медицини и индустрији,као и да су у будућности један од извора електричне енергије. Правовремене и тачне информације су важне", закључила је Маја Еремић Савковић.

уторак, 13. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару