Читај ми!

Годишњица убиства деце у Гораждевцу – Срби и даље чекају правду

Прошла је 21 година од злочина у Гораждевцу на Косову и Метохији, када су на српску децу, која су се купала у Бистрици, непознати нападачи отворили рафалну паљбу. Убијена су двојица дечака – Иван Јововић и Пантелија Дакић, а четворо деце је рањено. Убице су и даље на слободи. Еулекс је пре више од десет година прекинуо истрагу због, како су навели, недостатка доказа.

Непознате особе су на данашњи дан пре 21 годину из калашњикова пуцале на српску децу која су се купала у реци Бистрици и убиле Ивана Јововића и Пантелију Дакића. Тешко су ранили Марка Богићевића, Драгану Србљак, Богдана Букумирића и Ђорђа Угреновића.

Иван Јововић имао је 19, а Пантелија Дакић 13 година.

За злочин нико није одговарао. Истрага је затворена пре 14 година.

Представници међународне заједнице обећали су тада да ће "преврнути сваки камен да пронађу починиоце".

Убице, међутим, и даље слободно ходају.

Прекидом истраге, из тужилаштва Еулекса навели су да нису успели да идентификују извршиоце, да су све истражне радње исцрпљене и да није пронађен нови простор за истрагу.

Родитељи убијене и рањене деце из године у годину не крију разочарање што починиоци тог злочина још нису изведени пред лице правде, иако су, како тврде, познати.

Чекајући правду, Срби и даље живе у Гораждевцу, али су трауме саставни део њиховог живота.

Нерасветљен злочин у Гораждевцу један је у низу послератних над Србима на Косову и Метохији.

Нерасветљени су остали и убиство српских жетелаца у Старом Грацку, страдање 12 Срба у близини Подујева у аутобусу "Ниш експреса" и други.

Вучевић: Никада неће проћи бол и туга због деце убијене у Гораждевцу 

Председник Владе Милош Вучевић поручио је да никада неће проћи туга и бол због деце која су убијена у Гораждевцу пре 21 године, као и да Србија никада неће престати да захтева казну за починиоце.

"Данас се са великом тугом сећамо невине деце која су пре 21. годину страдала у Гораждевцу, у једном од најстрашнијих злочина над Србима на Косову и Метохији, за који ни дан данас нико није одговарао. На нашу младост, на српску децу која су се купала на реци Бистрици, пуцано је аутоматским оружјем, рафалном паљбом. Убијено је двоје, а рањено четворо деце. Какав монструм морате бити да испалите стотину метака на децу која су се купала? То је врхунац злочиначке мржње", написао је Вучевић на својој Инстаграм страници.

Поручио је да никада неће проћи туга и бол због насилно угашених младих живота.

"Никада нећемо престати да захтевамо казну за злочинце, свирепе убице који су нам одузели оно највредније што имамо, нашу децу, нашу будућност. Србија неће престати да тугује због невино страдалих, али и да се бори против идеологије мржње и зла. Тражимо истину и правду за све жртве масовних и организованих злочина над Србима на Косову и Метохији", навео је премијер.

Канцеларија за КиМ:  Починиоци морају бити кажњени у име правде

"Починиоци тог злочина, као и убице жетелаца у Старом Грацку, породице Столић у Обилићу и путника аутобуса "Ниш експреса" код Подујева морају бити кажњени у име правде, али и као доказ да време идеологија мржње и зла мора остати заувек за нама", истиче Канцеларија за Косово и Метохију.

Указује се да, упркос трагичном губитку и свакодневним притисцима, Срби у Гораждевцу опстају на својој земљи, чувајући гробове своје настрадале деце и предака и траг српског постојања у Метохији.

"Држава Србија ће наставити да им помаже свим расположивим средствима да опстану на својим огњиштима и да очувају српско име, које на косметској земљи, у континуитету постоји вековима, што нико избрисати не може", поручује се у саопштењу Канцеларије.

уторак, 13. август 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару