Протест против насиља над женама у Грачаници

Неколико десетина жена окупило се у Грачаници, на мирном протесту, како би скренуле пажњу на ескалацију породичног и насиља над женама, а након што је почетком овог месеца, преминула М. Ж., од последица задобијених повреда од стране супруга. Полиција је ухапсила осумњиченог а суд му одредио притвор.

На скупу "За здраву породицу без насиља", прочитани су а потом и достављени захтеви општинском руководству у Грачаници да прогласи дан жалости на територији општине, да се не само декларативно већ и фактички укључи у спречавање насиља над женама.

"То значи да директно помаже оним женама које су до сада пријавиле насиље и добиле судске спорове тако што ће јавно стати уз њих а онда им пружити сваки вид помоћи који је у домену локалне самоуправе. Да се општинске структуре истрајније и подробније укључе у праћење пријављених случајева насиља над женама", наводи се у једном од захтева са протеста.

Такође, да Канцеларија за родну равноправност при општини Грачаница ради оно што јој је прописано Законима а што се не односи искључиво на "бележење" случајева насиља већ и фактичке помоћи жртвама.

Од администрације се захтева да се укључи у решавање егзистенционалних проблема жена жртава насиља, да се ради на едукацији становништва о превенцији насиља у породици и насиља уопште.

Од полиције у Грачаници окупљене жене захтевају да се озбиљније и подробније позабаве случајевима породичног насиља, да се више укључи на заштити жена након пријаве насиља, посебно након што се насилник после 24 или 48 сати ослободи из притвора.

"Неопходно је омогућити полицијску заштиту женама након пуштања насилника, јер смо утврдили да је највећи страх жена да пријаве насиље управо у томе шта ће исти урадити након пуштања из притвора", један је међу захтевима полицији.

Од њених службеника се тражи да се жртвама насиља обраћају са дигнитетом и уважавајуићи достојанство особе јер питања: "да ли си га провоцирала" или "зашто те је тукао" не смеју бити постављана женама – јер насиље нема оправдања, подвлачи се у захтевима са данашњег протестног окупљања.

Активисткиња невладине организације “Право на право” Милица Стојановић Костић, у име окупљених жена рекла је, да за осумњиченог траже и не пристају на било коју казну, мању од доживотне.

“Морамо коначно да се пробудимо и схватимо да насиље не може бити и није приватна ствар и да када видимо, чујемо да неко над неким врши насиље исто одмах пријавимо полицији. Јасно ми је да смо другачије учени, али на делу видимо да то учење није исправно. Једино исправно је бити човек и реаговати када неко некога злоставља”, поручила је Стојановић Костић.

петак, 09. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару