Све више пријављених сезонских радника, међу њима и 700 малолетника

Закон обавезује послодавце да сезонске раднике пријављују, а o томе колико је оних који ту обавезу поштују, на који начин се пријављују и у којим крајевима их има највише, за Јутарњи програм говорила је Исидора Шимигић из Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД).

Портал "Сезонски радници" који је НАЛЕД иницирао функционише од 2019. године и представља могућност пријављивања радника и на дневном нивоу. Исидора Шимигић наводи да је портал у потпуности преузела Пореска управа и да је већ од прве године надмашио очекивања.

"НАЛЕД-ове процене су да је пре увођење оваквог портала, број радника који су радили на црно био отприлике 90 одсто. Већина њих је радила непријављено. Послодавци могу врло једноставно да их пријаве и ове године видљиво је приметно повећање броја пријављених како креће лето“, рекла је Шимигићева.

До сада је пријављено скоро 14.000 радника само у јуну, а од почетка године око 20.000 радника.

Пик радне сезоне је од јуна до септембра

Портал "Сезонски радници" највећи број пријава евидентира од јуна до септембра, а оне су распоређене по целој Србији. Велики број радника приметан је у Војводини, али има кориснике портала и из Шапца, Врања, Лесковца.

Однос ангажовања мушкараца и жена процентуално је једнак.

"Ми имамо увид само у статистику са портала, могуће је да неко ради на другој врсти уговора и да није евидентиран преко портала. Прошле године било је пријављено 16.200 жена и 16.700 мушкараца“, резимирала је Шимигићева.

Према старосној категорији најзаступљеније су групе од 16 до 30 и од 46 до 60 година.

"Они који нису пунолетни имају право да буду ангажовани, не могу само бити млађи од 15 година, али могу бити у распону од 15 до 18 година. Регистрација им омогућава да не раде на црно, већ да имају директан договор са послодавцима око услова и плате. Ове године имамо 700 пријављених малоленика, док их је за целу прошлу годину било 800“, истакла је представница НАЛЕД-а.

Могућност ангажовања и страних државњања за сезонске послове

За стране држављање неопходно је само да послодавац попуни образац који је доступан на сајту "Сезонски радници" и преда у МУП.

"МУП у року од три дана доноси решење и додељује евиденциони број за странце. Трошак за послодавца је исти као и за домаћег радника, постоји фиксан износ пореза и доприноса који се плаћа по дану ангажовања по раднику“, надела је Шимигићева.

Исидора Шимигић из НАЛЕД-а је навела да постоји још простора да се овај врло успешан начин отклањања проблема сиве економије усаврши и у области кућних послова где пре свега раде жене, а 90 одсто њих је непријављено.

уторак, 02. јул 2024.
° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару