Читај ми!

Прва београдска гиманзија слави 185 година посотојања – да ли се међу садашњим ученицима крију будући великани

Ђаци Прве београдске гимназије, најстарије школе тог ранга у престоници, која ове године обележава 185 година од оснивања, били су Љубомир Ненадовић, Мика Алас, краљ Петар Први Карађорђевић, Живојин Мишић, Милена Дравић, Никола Симић, Драган Капичић. А међу ученицима који су награђени сигурно има и оних који ће тек исписивати странице српске историје.

 Међу 150 ученика који су на 185. рођендан Прве београдске гимназије, награђени, сигурно има и оних који ће тек исписивати историју наше земље а 260 их је ове године завршили ту гимназију.

Пет одељења природно математичког, три друштвено-језичког и једно одељење за ученике са специјалним способностима за рачунарство и информатику, а сви талентовани.

"И даље можете да чујете те поруке љубављу одељенских старешина и сваки пут смо изунова забринути да ли ћемо опет имати овакве ђаке", каже директор Прве београдске гимназије Александар Андрејић.

Од оснивања, Прва гимназија изнедрила је бројне истакнуте личности.

У клупама најстарије београдске гимназије некада су седели Мика Алас, краљ Петар Први Карађорђевић, Живојин Мишић, Степа Степановић, Гаврило Принцип, Јован Скерлић, Петар Кочић, Милован Глишић и многи други.

Гимназија је по отварању имала два разреда, а после само три године – пет.

Један од првих гимназијалаца који су матурирали 1842/43. године био је наш истакнути књижевник и министар просвете Љубомир Ненадовић, син проте Матеје Ненадовића. Милован Витезовић је, инспирисан четвртом генерацијом гимназијала и легендарним професором написао књигу "Шешир професора Косте Вујића".

Међу ученицима чувеног професора били су, између осталих, и географ и етнограф Јован Цвијић, чувени математичар Михаило Петровић Мика Алас, песник Милорад Митровић, политичар и министар Јаша Продановић и професор Павле Поповић.

Историјат школе

Школа се пола века звала Гимназија београдска, потом је назив промењен у Прва београдска.

После Првог светског рата добија назив - Прва мушка реална гимназија, да би педесетих година 20. века, када је спојена са Четвртом женском гимназијом, био враћен стари назив - Прва београдска.

Гимназија се налазила у Улици Југ Богдановој 26 и то у приватној кући. Извесно време била је у Конаку кнегиње Љубице. Изградња посебне школске зграде у Улици цара Душана 61, у којој се ова гимназија данас налази, почела је 1936. године, а ђаци су се у њу уселили априла 1938.

Зграда је проглашена за непокретно културно добро и под заштитом је Завода за заштиту споменика културе града Београда.

Александар Андрејић напомиње да је за време некадашње директорке Милице Арежине Симоновић Прва гимназија проглашена за спомен школу.

"Она је том приликом изузетно добро уредила школу, у нашим холовима имате фотографије свих тих великана а то је у директној вези са комплетном историјом Србије у периоду 19. века", наводи Андрејић.

Због те традиције, многима ће и ове године прва на листи жеља за упис бити Прва београдска. Као и свим претходним генерацијама, желимо им добро дружење и школске дане који се никад не заборављају.

среда, 26. јун 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару