Читај ми!

Отворена сезона на Ади Циганлији и градским базенима – шта не смете да радите док се расхлађујете у води

Сезона купања на "београдском мору" Ади Циганлији почела је данас – таман када је стигао и aфрички топлотни талас у нашу земљу. Врата за посетиоце данас је отворио и базен на Ташмајдану, док су у петак то учинили базени на Бањици и на Новом Београду. За викенд су почели да раде и базени у Обреновцу и на Звездари.

Отворена сезона на Ади Циганлији и градским базенима – шта не смете да радите док се расхлађујете у води Отворена сезона на Ади Циганлији и градским базенима – шта не смете да радите док се расхлађујете у води

Почиње купалишна сезона на Ади Циганлији – сваког дана од 10.30 до 18.30, дежураће педесетак спасилаца и екипе Хитне помоћи.

Градски завод за јавно здравље саопштио је да до сада обављена испитивања воде овог језера задовољавају све законске норме за површинске воде које се користе за купање и рекреацију грађана.

Вода на овом језеру се контролише два пута недељно у периоду од јуна до средине септембра..

Биолог проф. Александар Хегедиш, који је цео свој живот посветио томе да Ада остане чиста, објаснио је у разговору за подкаст "Аналогија" како биљке које станују у овом језеру пречишћавају воду и омогућавају му да буде толико чиста, да у зимским месецима може чак и да се пије.

Правила понашања на рекама и језерима 

Неопходно је имати свест о новом топлотном таласу који је најављен за други део недеље како би се спречили здравствени ризици. Топлотним таласом сматра се када температуре атмосферског ваздуха од најмање 32 степена Целзијуса трају три и више узастопних дана, што нас очекује од четвртка до суботе.

Велики број грађана спас од врућине потражиће у језерима и рекама, а Градски завод за јавно здравље Београда издао је препоруке за понашање на отвореним водама.

Шта радити пре уласка у воду

Пре уласка у воду не треба конзумирати алкохол нити било какве друге психоактивне супстанце – aлкохол доводи до смањеног расуђивањa, поремећаја координације покрета, поремећаја свести, што повећава ризик од утапања.

Такође, у воду не треба улазити одмах након оброка, а најбоље би било да између оброка и пливања протекне најмање два сата.

Не скакати у воду на главу

У воду треба улазити постепено, а пре уласка проверите њену дубину.

Не треба скакати у воду непознате дубине, а уколико желите да скачете, прво скочите на ноге, никако на главу.

Уколико не знате да пливате или нисте добар пливач, у воду немојте улазити сами и без адекватне опреме која ће вам помоћи да се одржавате на површини.

Не прецењујте своје могућности

Избегавајте да пливате сами и увек пливајте у друштву старијих и искуснијих пливача.

Увек пливајте у обележеним зонама које надгледају спасиоци.

Не удаљавајте се превише од обале, већ пливајте паралелно са њом.

Уколико у току пливања осетите умор обавезно направите паузу – изађите из воде или се одморите у плићаку.

Како позвати помоћ

Уколико се нађете у невољи – трудите се да останете смирени, окрените се на леђа и плутајте, подигните руку и сигнализирајте спасиоцима да вам је потребна помоћ.

Ако видите да се неко дави, позовите спасиоца, немојте покушавати сами да помогнете да не бисте и ви постали дављеник. Додајте особи у невољи неку грану, шлауф, или слично.

Имајте у виду да постоје водене струје за чије је савладавање потребна већа снага. Уколико вас ухвати водена струја не опирите јој се и не покушавајте да пливате супротно од смера њеног кретања – останите мирни и пливајте низ струју, дијагонално ка обали.

Специфичности отворених вода 

Не заборавите да пливање у отвореној води није исто што и купање у базену – информишите се о струјама, температури воде, биљном и животињском свету како не бисте доспели у непредвиђену и непријатну ситуацију.

Опрез у рекама и језерима мора бити повећан и због мутне воде, често неравног дна и изненадних прелаза у дубину.

Водећи узрок смрти деце узраста до пет година

Утапање представља водећи узрок смрти деце до пет година и један је од водећих узрока смрти у свим осталим узрасним групама деце.

Док се мала деца најчешће утапају у вештачким резервоарима, попут када и базена, старија деца се чешће утапају у тзв. отвореним водама (рекама, језерима, мору и сл.).

Децу не треба ни у једном тренутку остављати без надзора. 

Мушкарци у већем ризику

Мушкарци су у већем ризику од утапања, са два пута већом стопом смртности од жена, а чешће се упућују и на болничком лечење, са тежим последицама нефаталних утапања.

Сматра се да је то последица повећане изложености воденим површинама и чешћег упражњавања ризичних понашања – попут пливања ван обележених и надгледаних зона, конзумирања алкохола пре пливања и вожње чамцем.

Неки базени неће ускоро отворити своја врата

Сви грађани са пребивалиштем на територији града Београда имају могућност да се пријаве у било којој од београдских општина и одмах преузму своју картицу за бесплатан улазак на отворене градске базене. Прошле године је картице преузело више од 180.000 Београђана.

Врата за посетиоце данас је отворио и базен на Ташмајдану, док су у петак то учинили базени на Бањици и на Новом Београду. За викенд су почели да раде и базени у Обреновцу и на Звездари.

Руководилац базена "Ташмајдан" Љубиша Станић рекао је за РТС да се капије отвореног базена отварају у десет сати, а ускоро се очекује и почетак ноћног купања. Радно време базена је до 19 сати, док бесплатне карте могу да се користе од 12 до 19 сати.

На базенима Спортског центра "25 мај Милан Гале Мушкатировић" и на Кошутњаку сезона још неће почети због Европског првенства у воденим спортовима и Светског првенства у роњењу на дах.

среда, 26. јун 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару