Читај ми!

Београђани у Спасовданској литији поводом славе престонице – беседио патријарх Порфирије

Од Вазнесењског до Светосавског храма у Београду кренула је литија поводом славе престонице – Вазнесења Господњег, односно Спасовдана. Уз народ, на челу литије коју предводи патријарх српски Порфирије, налазе се мошти светитеља, оца Јустина Поповића. Патријарх Порфирије одржао је беседу рекавши да треба да се саберемо пред, како каже, чудотворном иконом Мајке Божије, око преподобног оца нашег Јустина Ћелијског, и да сви заједно затражимо да се моле за нас.

Београђани у Спасовданској литији поводом славе престонице – беседио патријарх Порфирије Београђани у Спасовданској литији поводом славе престонице – беседио патријарх Порфирије

Српска православна црква и верници прослављају Вазнесење Господње ‒ Спасовдан, престоничку славу. У 19 часова у Вазнесењском храму почиње Спасовданска литија.

Српска православна црква позива све оне који желе да узму учешће у Спасовданској литији да се од 18 часова окупе у Улици краља Милана, на потезу код Скупштине Града Београда, као и да на лицу места послушају упутства организатора.

Програмом је предвиђено да литија крене од Цркве вазнесења Господњег у 19 часова Улицом краља Милана до Трга Славија, где ће патријарх српски Порфирије прочитати јеванђеље и освештати престоничке улице.

Славска литија ће затим, предвођена кивотом са моштима преподобног Јустина Ћелијског, које су током јучерашњег дана пристигле из Ваљева и чудотворном иконом Мајке Божје Знамење, преко Булевара ослобођења доћи до Спомен-храма Светог Саве.

Уследиће патријархова беседа, после чега ће бити служен акатист преподобном Јустину Ћелијском, а светиње бити изложене народу на поклоњење и целивање.

Ове године православна црква прославља Светог оца Јустина Ћелијског, рођеног пре 130 година, 45 година од упокојења и 10 година од преноса његових моштију.

Светитељ, отац Јустин Поповић био је теолог и богослов који је живео у 20. веку.

Поводом Спасовдана Београд је посетио и митрополит источноамерички и њујоршки Руске заграничне цркве Николај, који ће у литургији саслуживати патријарха Порфирија.

Српска престоница слави Спасовдан као своју славу од када је деспот Стефан Лазаревић 1403. године граду дао статус српске престонице, у част обнове и напретка.

На Косову и Метохији православна црква и верници Спасовдан су обележили у Приштини, Призрену и другим срединама. Литургију нису могли да служе у Храму Христа Спаса у Приштини, због забране локалних власти и полиције.

среда, 03. јул 2024.
16° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару